İsrail’den toplu suikast

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den toplu suikast
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2015 01:29

İsrail, Suriye’nin güneyinde Hizbullah konvoyunu vurdu. Saldırıda aralarında İsrail tarafından öldürülen örgütün iki numaralı ismi İmad Muğniye’nin oğlu Cihad Muğniye’nin de olduğu üst düzey isimler yaşamını yitirdi. Hizbullah’ın misilleme ihtimaline karşı İsrail ordusu teyakkuzda.

Haberin Devamı

İsrail ordusuna ait bir helikopter, Suriye’nin güneyindeki Kuneytra kentindeki Mazrat Emel kasabasında Hizbullah’a ait iki araçlık bir konvoyu hedef aldı. Saldırının ardından Hizbullah kaynakları, aralarında İsrail tarafından öldürülen örgütün iki numaralı ismi İmad Muğniye’nin oğlu Cihat Muğniye, örgütün Suriye operasyonlarından sorumlu olduğu belirtilen Muhammed İsa ve İranlı komutan Ebu Ali Tabtabai’nin de bulunduğu 9 kişinin öldüğü iddia ediliyor. Hizbullah kaynakları saldırıyı doğrularken, rakam ya da isim vermediler. İsrailli bir yetkiliyse, Channel 10 televizyonuna yaptığı açıklamada, “İsrail’e saldırı hazırlığında olan teröristlerin hedef alındığını” iddia etti. İsrailli yetkililer daha önce Suriye’de düzenledikleri saldırıları ne doğruluyor ne de yalanlıyordu.

Eller tetikte

Haberin Devamı

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Perşembe günü Lübnanlı El Meyadin televizyonunun konuğu olmuş ve İsrail’in Suriye’deki saldırılarının ‘Direniş eksenini hedef aldığını’ ve gerektiği takdirde cevap verebileceklerini söylemişti. Nasrallah, ellerinde en az 200 km menzilli İran yapımı Fetih 110 füzelerinin olduğunu açıklamıştı. Saldırının ardından Hizbullah’ın misillemede bulunabileceği ihtimali üzerine İsrail ordusu Lübnan ve Suriye sınırında teyakkuza geçti. 2003 yılında Suriye’deki savaşa, silahlı muhaliflere karşı dâhil olduğunu açıklayan Hizbullah, Suriye’nin güney cephesinde etkin.

İsrail’den toplu suikast

İsrail-Hizbullah arasında 2006’da yapılan savaşın üst düzey komutanlarından İmad Muğniye, 2008’de Suriye’nin başkenti Şam’da aracına düzenlenen bombalı saldırıda yaşamını yitirmişti. Oğlu Cihad Muğniye ise Hizbullah’ın üst düzey komutanları arasında yer alıyordu.

Kuneytra neden kritik

Suriye’nin güneyindeki Kuneytra’da, İsrail’in 1967 yılındaki ‘6 Gün Savaşları’nın ardından işgal ettiği Golan Tepeleri bulunuyor. Bölge ayrıca, El Kaide’nin Suriye kolu El Nusra Cephesi’nin liderliğindeki silahlı grupların 2014 yılında ilerleme kaydettiği tek bölge. Suriye yönetimi, İsrail’in saldırılarını ‘teröristleri’ desteklemekle suçlarken, Golan Tepeleri’ndeki BM Barış Gücü geçtiğimiz Aralık ayında İsrail ordusuyla silahlı gruplar arasında temasların olduğunu rapor etmişti. Son olarak Al Monitor’e konuşan Suriyeli bir muhalif, El Nusra’yla İsrail ordusunun arasında işbirliği olduğunu iddia etmişti. Aralık ayında Suriye ordusu Golan Tepeleri üzerinde İsrail’e ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıklarken, İsrail uçaklarının da başkent Şam’ın Dimas bölgesi ve Uluslararası Havaalanı yakınlarındaki iki noktayı hedef aldığı iddia edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!