İsrail’den bile gizlemişler

Güncelleme Tarihi:

İsrail’den bile gizlemişler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2013 01:29

İran’ın 5+1 ülkeleriyle nükleer programı üzerine imzaladığı anlaşmanın yankıları sürüyor. Tarihi anlaşmayla ilgili son ayrıntılar şöyle:

Haberin Devamı

ABD ve Tahran’ın eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad iktidardayken müzakerelerle ilgili gizli görüşmelere başladığı ortaya çıktı. Görüşmelerin çoğu Umman’da yapıldı. Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçildiği haziran ayından dört gizli görüşme oldu.
AP’ye göre ABD, İran’la anlaşmaya karşı çıkan İsrail’i sadece 2 ay önce gizli görüşmeler konusunda bilgilendirdi. Haaretz gazetesi ise İsrail’in ABD haber vermeden aylar önce gizli görüşmeleri edindiği istihbarat sayesinde öğrendiğini belirtti.

İSRAİL ABD’YE ELÇİ GÖNDERİYOR

ABD Başkanı Barack Obama, İran’la anlaşmayı “tarihi hata” olarak niteleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştü. Beyaz Saray, iki ülkenin İran’ın nükleer silaha sahip olmasının engellenmesi hedefini paylaştığını bildirdi. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen, ayrıntıları görüşmek üzere Washington’a gidiyor. Suudi Arabistan, anlaşmaya temkinli yaklaştığını açıkladı. Avrupa Birliği ise birliğin İran’a uyguladığı yaptırımların bir bölümünün aralık ya da ocak ayında kaldırılabileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

İran heyetine coşkulu karşılama

Cenevre’den dönen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ve müzakere heyeti, önceki gece Tahran’daki Mahrabad Havaalanı’nda coşkuyla gibi karşılandı. Çiçekler ve İran bayrakları taşıyan yüzlerce kişi, “Çok yaşa Zarif, çok yaşa İran” sloganları attı.
İran basını, Cenevre’deki nükleer mutabakatı övgüyle karşıladı. Arman gazetesi, “Zarif’e altın madalya vermeli” dedi. Aftab gazetesi Zarif’in tam sayfa fotoğrafını yayınlayarak “Gülen diplomat, sana teşekkür ediyoruz” dedi.
ABD basınındaki haberlerde, İran ile 5+1 arasındaki nihai anlaşmaya yönelik asıl pazarlıkların şimdi başladığı yorumları yapılıyor. New York Times’a konuşan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun eski Direktör Yardımcısı Oll Heinonen, “Zor süreç şimdi başlıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!