İsrail çekildi sıra pazarlıkta

Güncelleme Tarihi:

İsrail çekildi sıra pazarlıkta
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 01:10

Gazze Şeridi’ni dört haftadır bombalayan İsrail ordusu dün sabah 72 saatlik ateşkesin başlamasıyla kara gücünü çekti. Taraflar Kahire’de kalıcı ateşkesi görüşecek. Sıkı pazarlıkların beklendiği temaslarda Filistin tarafının önceliği Gazze’nin yeniden imarı için uluslararası destek ve sınır kapılarının tekrar açılması.

Haberin Devamı

İSRAİL, dün sabah 08.00’de 72 saatlik ateşkesin yürürlüğe girmesiyle Gazze’deki kara birliklerinin tamamını geri çekti. Mısır tarafından önerilen ateşkes Filistinli gruplar ve İsrail tarafından kabul edildi. Ateşkese uyulduğu gözlendi. Taraflar arasında kalıcı ateşkes için sıkı pazarlıklar bekleniyor. Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Filistin delegasyonunun liderliğini El Fetih temsilcisi yürütüyor. Bu heyette Hamas ve Gazze’deki diğer Filistinli grupların temsilcileri de bulunuyor. Bu arada Hamas ve İslami Cihadı temsil eden iki heyet de dün Kahire’ye hareket etti. Amerikan haber ajansı AP, Filistin heyetinin Mısır’a ilettiği taleplerin detayları ortaya çıktıkça Hamas’ın, bölgenin yeniden imarında öncülüğü Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bırakma konusunda istekli göründüğünü belirtti. Filistin heyetinin Mısır’a sunduğu talepler listesinde Gazze’nin yeniden imarı için Abbas hükümetinin denetiminde uluslararası bir fona çağrı yer alıyor.

Haberin Devamı

YENİDEN İMAR PLANI

AP’ye konuşan Batı Şeria’daki teknokrat hükümetin Başbakan Yardımcısı Muhammed Mustafa, eylül başında Norveç’te bağışçı ülkelerin katılacağı bir konferans için çabaların sürdüğünü söyledi. Herhangi bir imar planı Gazze’nin İsrail ve Mısır’la olan sınır kapılarının yeniden açılmasını gerektirecek. Filistin heyeti de Mısır’a, aralarında Refah’ın da olduğu sınır
kapılarının yeniden açılmasının Gazze’de çözümün anahtar unsurlarından biri olduğunu aktardı.

Böyle yıkım görmedim

Üç günlük ateşkesin dün sabah başlamasıyla günlerdir bombardımandan korunmaya çalışan Filistinliler evlerine dönmeye başladı. Konutlarının uğradığı yıkım karşısında Gazze sakinleri şaşkınlıklarını gizleyemedi. Refah kentinde tahrip olmuş evinin önünde AP’ye konuşan 12 çocuk babası 67 yaşındaki Tevfik Barbakh, “Hayatımda böyle bir şey görmedim. Dakikada kaç top mermisi isabet etti bilmiyorum. Ama sanki 20-30 top mermisi gibi görünüyor” dedi. Kuzeydeki Beyit Lahiya kentinde evi ve süpermarketinin enkazının yanında Reuters’a konuşan dört çocuk babası Zuhair Hjaila (33), “Bu, topyekûn yıkım. Bir deprem alanı bulmak üzere geri döneceğimi hiç düşünmemiştim” diye isyan etti.

Haberin Devamı

426 ÇOCUK ÖLDÜ

- 28 gündür süren operasyonun bilançosu ise ağır.
- Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail’in saldırılarında 426’sı çocuk, 246’sı kadın, 79’u yaşlı 1868 kişi hayatını kaybetti, 2.877’si çocuk, 1.853’ü kadın, 374’ü yaşlı 9.563 kişi yaralandı.
- Filistin uzlaşı hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine ise 5510 evin tamamen, 30920 evin ise kısmen yıkıldığını, bu evlerden 4600’ünün kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
- İsrail ordusu ise Gazze’de 64 askerin öldüğünü duyurdu. 4.720 hedefin vurulduğunu, İsrail’e 3.385 füze atıldığını kaydeden ordu, Hamas’ın 3.000 roketini de imha ettiğini bildirdi. Hamas’ın roket saldırılarında 2 İsrailli sivil bir Taylandlı tarım işçisi öldü. 23 sivil yaralandı. İsrail, 900 Filistinli militanın öldürüldüğünü de açıkladı.
- Batı Şeria’da 12 Haziran’da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Ebu Hudayr, 2 Temmuz’da Yahudi yerleşimciler tarafından yakılarak öldürülmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!