İsrail bombaladı, Suriye temizledi

Güncelleme Tarihi:

İsrail bombaladı, Suriye temizledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2007 00:00

İsrail jetlerinin 6 Eylül’de Suriye içlerinde vurduğu tesisin tüm kalıntıları temizlendi. Nükleer reaktör olduğundan şüphelenilen binanın son uydu görüntülerini inceleyen ABD’li bir uzman, "Enkazı bu kadar çabuk kaldırmaları, bir şeyleri saklamaya çalıştıklarının göstergesi olabilir" dedi.

DIGITALGLOBE ticari uydusundan çarşamba günü alınan son görüntüler, İsrail’in 6 Eylül’de bombaladığı Suriye’nin kuzeyindeki tesisin enkazının tamamen temizlendiğini gösteriyor. Nükleer reaktör olduğu iddia edilen tesisin etrafında kamyonlar ve buldozerler görülüyor. Ayrıca ana binadan, daha küçük bir başka binaya giden bir hendek de gözleniyor. İddiaya göre bu hendekte, ana reaktör ile ona su sağlayan depo arasına döşenen borular vardı.

Washington merkezli Bilim ve Uluslararası Güvenlik Enstitüsü’nün (ISIS) başkanı David Albright ile araştırmacı Paul Brannan, saldırıdan bir ay önce çekilen fotoğraflarda görülen tesisin, Kuzey Kore yapımı reaktörlere benzediğini bildirmişti. Eski bir Birleşmiş Milletler nükleer denetçisi olan Albright, son görüntülerin ardından, "Bu tesisin enkazının bu kadar çabuk kaldırılması, bir şeyleri saklamak istediklerini gösteriyor gibi" dedi. Suriye’nin BM denetçileri gelmeden delilleri ortadan kaldırmak istediğini savunan Albright’a göre, İsrail hava saldırısının ardından reaktörün çatısında bir delik oluştu ve enkazın hemen kaldırılmaması halinde tesisin nükleer amaçlarla yapıldığı anlaşılacaktı.

Ana binanın en azından bir yıldır inşa halinde olduğu, daha önce iki ayrı ticari uydudan alınan geçmiş tarihli görüntülerle kanıtlanmıştı. Bazı uzmanlar, henüz tamamlanmamış binaya çok erken bir tarihte çatı yapılmasının, onun reaktör olduğunu gizlemek amacını taşıdığını düşünüyor. Albright ise, "Bu, tesisin Kuzey Kore yardımıyla yapıldığının kanıtı. Anladığımız
/images/100/0x0/55eb3fddf018fbb8f8b4f676
kadarıyla Kuzey Koreliler nükleer reaktörleri eski yöntemlerle inşa ediyor. Oysa modern reaktörlerde çatı en sona bırakılıyor ve binan tamamlanınca büyük vinçlerle kaldırılıp yerine konuyor" dedi. Binanın ölçülerinin, Kuzey Kore’deki nükleer reaktörlerin ebadına çok yakın olduğu belirtiliyor.

Nükleer silahsızlanma anlaşmasına dahil olan Suriye’de, uluslararası denetim altında çalışan küçük bir nükleer araştırma merkezi var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!