İsrail basınından Goldstone'a suçlama

Güncelleme Tarihi:

İsrail basınından Goldstonea suçlama
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 16:18

İsrail'de yayımlanan Yedioth Ahranot gazetesi, İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili BM raporunu hazırlayan eski Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone hakkında, ülkesindeki ırkçı rejim döneminde 28 siyahı ölüme gönderdiği suçlamasında bulundu.

Goldstone ise o dönemde yargıç olarak görev yaptığı Güney Afrika'da yasaları uyguladığını savundu. Yedioth Ahranot, Goldstone'un geçmişiyle ilgili haberinde, İsrail ve Hamas'ı Gazze operasyonu sırasında savaş suçları işlemekle itham eden BM Soruşturma Komisyonuna başkanlık eden Goldstone'un en az 28 Güney Afrikalı siyahı ölüme gönderdiğini yazdı.

Hakkındaki suçlamaya yanıt olarak Haaretz gazetesine konuşan Goldstone, Güney Afrika'da apartheid rejimi döneminde verdiği yargı kararlarının, Gazze savaşıyla ilgili hazırladığı raporla herhangi bir ilgisi bulunmadığını söyledi. Goldstone, "Bana göre, bu suçlamaların Güney Afrika'da yapmış olduğum görevle bir ilgisi yok. Bazı liberal yargıçların da yapmış oldukları gibi ben de söz konusu heyete atanmayı kabul ettim. Tabii, bunu yapmak insanı ahlaki bir açmazla karşı karşıya bırakıyor; ama yaklaşım tümüyle pasif kalmaktansa içeriden mücadele etmenin daha iyi olacağı biçimindeydi" dedi.

"Ahlaki açmazın, iş yasaları uygulamaya geldiğinde kendini gösterdiğini" kaydeden Goldstone, o dönemde kendisinin doğrudan sadece iki kişiyi ölüme gönderdiğini, ama üç yargıçtan biri olarak Anayasa Mahkemesindeki temyizlerin çoğunu da onayladığını kaydetti. Goldstone, "O zamanki yasaya göre, suçta ağırlatıcı etkenler varsa, ölüm cezasının verilmesi zorunluydu. Şimdi duyduğum üzüntüyü o zaman da duyuyordum. Bu konuda tutumum değişmiş değil" dedi.

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Dani Ayalon, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Goldstone'a tepki gösterdi. Ayalon, "Şüpheli geçmişinin ortaya çıkmasından sonra, Goldstone'un BM raporundaki suçlamaları hazırlarken gizli niyetleri olduğunu düşünmemek için bir neden yok" dedi.

Goldstone'un suçlamalara verdiği cevabı kabul etmediğini söyleyen Ayalon, "Abartmak istemiyorum, ama bunlar İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyasında işittiklerimizle aynı. Bu, eylemlerini haklı çıkaran bir açıklama değil" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!