İsrail ABD planını şartlı kabul etti

Güncelleme Tarihi:

İsrail ABD planını şartlı kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İsrail'in, ABD Başkanı Bill Clinton'un önerilerini ''görüşmeler temelinde'' ve ''Filistin'in de aynı şekilde düşünmesi'' şartıyla kabul ettiği bildirildi. Filistinliler ise, Clinton'ın özellikle mültecilerin geri dönüşüne yer vermeyen planı kabul etmeye sıcak bakmıyor.

Clinton'un önerilerini ele almak amacıyla yapılan İsrail güvenlik kabinesinin toplantısı sonunda, hükümet sözcüsü David Baker tarafındanokunan bildiride, ''İsrail hükümeti, Clinton'un önerilerini, üzerinde görüşülecek öneriler temelinde değerlendirmektedir ve Filistin tarafının da böyle değerlendirmesini istemektedir'' denildi.

Bildiride, Clinton'un önerilerinin İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlamasına katkıda bulunacak öneriler olduğunadikkat çekilerek, ''İsrail bununla birlikte, hayati çıkarlarıyla ilgili tüm konuların aydınlığa kavuşturulmasını istemektedir'' ifadesine yer verildi. Hükümetin bu kararı 2'ye karşı 10 oyla kabul edildi.

Bu arada, Barak'ın sözcüsü, Barak ile Mübarek'in iptal edilen zirveyle ilgili bugün bir görüşme yapmaya karar verdiklerini belirtti.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Efraim Sneh, zirveniniptalinden sonra telefonla CNN'ye yaptığı açıklamada, ''İsrail-Filistin zirvesinin yapılma şansının hala var olduğunu'' söyledi.

FİLİSTİNLİLER KABUL ETMİYOR

Bakan yardımcısı Sneh, ''Zirve için hala bir şans mevcuttur. Zirvenin yapılabilmesi için en önemli koşul Filistin tarafının olumlu tutum göstermesidir. Onlar da bizim gibi Clinton'un önerilerini 'üzerinde görüşülecek öneriler temelinde' değerlendirirse görüşmelere başlayabiliriz'' dedi.

Filistin Enformasyon Bakanı Yaser Abdrabbo, ABD'nin planıyla Filistin'in prensipleri arasında uçurum olduğunu belirterek, ABD Başkanı Bill Clinton'ın İsrail ile barış konusundaki önerilerinin ''kabul edilemez'' olduğunu söylemişti.

Bu arada, Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde İsrail Başbakanı Ehud Barak, Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ve Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in katılımıyla bugün düzenlenmesi öngörülen zirvenin iptal edilmesine rağmen, Arafat ile Mübarek´in biraraya geleceği bildirildi.

CLİNTON: BARIŞ ÇOK YAKIN

Öte yandan Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Bill Clinton, ''Sorunlar aşırı derecede zor. Barışa daha önce hiç olmadıkları kadar yakınlar'' dedi.

Clinton, ''Bu anlaşmazlığa son vermek gerekir. Bu fırsattan yararlanmalarını umuyorum ve bunun için dua ediyorum'' diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!