İspanyollardan Amerikan hazine avcılarına baskın

Güncelleme Tarihi:

İspanyollardan Amerikan hazine avcılarına baskın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2007 00:00

İngiltere Kralı’nın 17’nci yüzyılda Savoy Dükü’ne yolladığı hazineyle batan ve "tüm batıkların anası" kabul edilen "HMS Sussex" enkazı, İspanya ordusu ile Amerikalı hazine avcılarını karşı karşıya getirdi.

İspanyol sahil güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda Cebelitarık’tan kalkan merkezi Florida’da olan "Odyssey Explorer" gemisine el kondu. Temmuz ayında da benzer bir operasyonla aynı şirketin gemisine el konmuştu. Derin deniz araştırmalarında uzman olan Odyssey Şirketi’nin 17’nci yüzyılda Cebelitarık açıklarında batan 500 milyon dolarlık hazinesiyle en değerli batık olan geminin peşinde olduğu biliniyor.

Odyssey şirketi, altın ve gümüş sikkeleri Atlantik Okyanusu’nda ve kod adı "Siyah Kuğu" olan bir batıktan çıkardığını öne sürüyor. İspanya ise kendi sularında bulunan gemi batıklarından çıkarılan hazinelerin kendisine ait olduğu savunuyor ve ABD’ye götürülmüş olası tarihi objeleri geri istiyor. Geminin adını ve yerini vermek istemeyen Odyssey Şirketi, sadece enkazın uluslararası sularda bulduğunu savunuyor.

HMS Sussex gemisi, 1694 yılında İngiltere Kralı William’dan Savoy Dükü’ne para yardımı götürürken fırtınalı bir havada Cebelitarık açıklarında batmıştı. William, Fransa’ya karşı yanına almak istediği Savoy Dükü’ne yüklü bir rüşvet yolluyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!