İspanyollar küçük türbanlıyı tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

İspanyollar küçük türbanlıyı tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2007 00:00

İspanya’da Shaima Saidani adlı 9 yaşındaki Faslı kızın türbanı, siyaset ile sosyolojiyi karşı karşıya getirdi. Shaima önce okuldan uzaklaştırıldı, sonra "eğitim hakkı, kurumsal ilkelerin önünde gelir" kararıyla okula geri döndü.

İSPANYA geçen hafta küçük türbanlı öğrenci tartışmasıyla çalkalandı. Başını bağladığı için okuldan uzaklaştırılan 9 yaşındaki Faslı kız Shaima Saidani’nin okula dönmesine izin verildi. Ancak olay Katolik İspanya’da geniş tartışma yarattı. Katalonya bölgesel yönetimi, "küçük kızın eğitim hakkının kurumsal ilkelerden daha önemli olduğuna" karar verdi.

Olay iki hafta önce ülkenin kuzeydoğusundaki zengin Katalonya bölgesinin Gerona kasabasındaki devlet okulu yönetiminin Saidani’nin okula türbanla gelmesinin kurallara aykırı olduğuna karar vermesiyle başladı. Türbanını çıkarmayı kabul etmeyen Saidani, okuldan uzaklaştırıldı. Ancak, Katalonya bölgesel hükümet yetkilileri, eğitimde ayrımcılık yapılmamasının kurumsal ilkelerden daha önemli olduğuna karar vererek küçük kızın türbanıyla birlikte okula kabul edilmesini emretti. Bunun üzerine Saidani, geçen salı günü okuluna döndü.

YASA ÇIKSIN

Ancak Shaima’nın okula dönmesi, bu konudaki tartışmaları sona erdirmedi. Sosyalist Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero’nun hükümeti, devlet okullarında türban uygulamasına karşı tutumunu tekrar savundu. Ancak ana muhalefetteki muhafazakar Halkçı Parti ve Katalan milliyetçisi CiU partisi türban kullanımını düzenleyen yasa çıkarılması çağrısında bulundular. Halkçı Parti lideri Mariano Rajoy, "İspanya’da yaşayan herkes, adalet sistemimize, yasalarımıza ve değerlerimize uymalıdır" dedi. Komünist Birleşik Sol partisi de İspanya’da, Fransa’nın 2004’te çıkardığı gibi okullarda tüm dini sembolleri yasaklayan kanun çıkarılmasını teklif etti.

KATOLİKLER DE ÖRTÜNÜRDÜ

Sosyoloji profesörü Fermin Bouza ise Katolik dinin toplumda önemli bir rol oynadığı İspanya’nın, laik geleneğe sahip Fransa örneğini izlemesinin mümkün olmadığını söyledi. Prof. Bouza, AFP’ye yaptığı açıklamada, "Bu sadece küçük bir sembol olan başörtüsü olduğu sürece problem olmamalı. İspanya’da bütün katolik kadınların tamamen örtündüğü günleri unutmayın" dedi. Bouza, "Katoliklerin dinsel madalyonlar takma alışkanlığının olduğu bir yerde gerginlik için gerçek bir neden bulunduğunu sanmıyorum" diye ekledi.

Ülkedeki müslüman toplumunu temsil eden İspanya İslam Cemiyetleri Birliği, Shaima’nın okula türbanla gitmesine izin verilmesini memnunlukla karşıladı. Birliğin başkanı Riay Tatary Bakry, "İspanya anayasası din özgürlüğünü garanti altına alır. Shaima vakası bu ülkede tek vakadır. Bu tartışmanın daha ileri gideceğini sanmıyorum" diye konuştu.

Siyasetçiler: Şimdi Sosyalist hükümet yasağı destekliyor, muhalefet ise "türban aynı Fransa’daki gibi yasal düzenlemeyle yasaklansın" diyor.

Sosyologlar: Katolik İspanya’da din önemli, Fransa gibi laik geleneğimiz yok, türban yasaklanamaz. Katolik kadınların örtündüğü günler unutulmasın.

Türbanı kendi kararıyla takmış

Shaima Saidani, okula girmesine neden engel olunduğunu anlayıp anlamadığını soran Katalan El Periodico gazetesine "Anlamıyorum çünkü öteki kızlarla aynıyım ve kimseyi incitmiyorum" dedi. Doktor olmak isteyen Shaima, İspanya’ya gelmeden önce uzun süre Fas’taki büyükannesinin yanında yaşamış ve din eğitimi görmüş. Anne ve babası, türbanı kendi kararıyla taktığını söylüyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!