İspanya'yı geren referandum

Güncelleme Tarihi:

İspanyayı geren referandum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2009 11:51

İspanya'nın doğusundaki ayrılıkçı Katalonya bölgesinde yaklaşık 170 beldede pazar günü düzenlenecek sembolik referandumda, halka bağımsız bir Katalan devleti isteyip istemediği sorulacak.

Haberin Devamı

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin girişimiyle ilk kez 13 Eylülde 8 bin nüfuslu Arenys de Munt beldesinde düzenlenen, katılımın yüzde 41 olduğu sembolik referandumda yöneltilen "Katalonya'nın AB'ye entegre, sosyal, demokratik, bağımsız bir devlet olmasından yana mısınız?" sorusuna halkın yüzde 96'sı "Evet" demişti.

Referandumun bu dönemde yapılmasında temel neden, 2006 yılında kabul edilerek yürürlüğe giren yeni Katalonya özerklik statüsünde, başta "Katalanların millet olarak tanınması" olmak üzere, bazı maddelere karşı açılan davada Anayasa Mahkemesinin karar aşamasında olması gösterilirken, bağımsızlık yanlısı referandumlarla Anayasa Mahkemesinin kararına etki edilmesinin hedeflendiği yorumları yapılıyor.

700 BİN KİŞİYE ÇAĞRI YAPILDI

Haberin Devamı

Katalonya'da 170 beldede Pazar günü yapılacak referanduma 700 binden fazla Katalan çağrılırken, dernek veya sosyal lokallerde gerçekleştirilecek referandumun hiçbir yasal içeriği veya bağlayıcılığı bulunmuyor. Referandumun 2010 yılında Katalonya'nın en büyük kenti olan Barcelona'da yapılması da planlanıyor.

Bu arada, sivil toplum örgütlerinin organizasyonunda gerçekleştirilecek referanduma dışarıdan da olsa Katalonya'nın en büyük partisi Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) ile Katalan hükümetindeki üçlü koalisyon ortaklarından olan ve Katalonya'nın İspanya'dan ayrılmasının en sert savunucusu olarak bilinen Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) da destek veriyor.

Referandumun en medyatik ismi, Katalanların sembolü olarak bilinen Barcelona kulübünün başkanı Joan Laporta olarak öne çıkıyor. Referanduma destek veren Laporta, Katalonlar için en iyi seçeneğin kendi devletini kurması olduğunu, Katalonya ile İspanya arasındaki kurumsal ilişkilerin ekonomi, dil ve kimlikle ilgili sorunları çözmediğini savunuyor.

Öte yandan, referanduma karşı olan, diktatör Franco rejimi yanlısı aşırı sağcı "La Falange" partisinin yandaşları, referandum günü gösteri izni alamayınca, bir gün önce Katalonya sokaklarında gösteri düzenleyeceğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!