İspanya'ya şimdiye kadar sadece 18 sığınmacı yerleşti

Güncelleme Tarihi:

İspanyaya şimdiye kadar sadece 18 sığınmacı yerleşti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 29, 2016 11:19

İspanya’ya altı ayda sadece 18 sığınmacının geldiği açıklandı. Katalonya Sığınmacılar Komisyonu yetkililerinden Pascale Coissard, aylardır gelebilecek Suriye, Irak, Eritre ve Afganistanlı sığınmacılar için hazırlık yaptıklarını, civar belediyelerde personelin eğitildiğini, tıbbi ve psikolojik yardım hazırlıklarının arttırıldığını belirterek, “Ancak şu ana kadar İspanya’ya sadece 18 sığınmacı geldi” dedi.

Haberin Devamı

Eylül ayında Avrupa Birliği’nin Yunanistan ve İtalya’da bulunan 160 bin sığınmacının üye ülkelere yerleştirilmesi kararı almış olmasına karşın şu ana kadar bunlardan sadece 600 kadarının üye ülkelere yerleştirilebilmiş olmasının sorunun önemli bir parçasını oluşturduğu belirtildi.

HALK SIĞINMACILARA KUCAK AÇMAYA HAZIR

Barcelona’nın seçimler öncesinde oluşan protesto hareketi Los Indignados kökenli Belediye Başkanı Ada Colauda, durumun son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, kentin teknik ve hizmet anlamında hazırlıklarını aylar öncesinden tamamladığını, halkın da sığınmacılara kucak açmaya hazır olduğunu söyledi.

Colauda, “Madem ki AB bu konuda harekete geçip etkin olamıyor, biz de Avrupa’da sığınmacı dalgası ile boğuşan Yunanistan’da Atina ve Midilli, İtalya’nın Lampedusa kentleri ile doğrudan işbirliğini yoğunlaştıracağız” dedi.

BEKLEMEKTEN USANDIK

Barcelona Sığınmacılar Eşgüdüm sorumlusu Ignasi Calbo da Madrid’deki merkezi hükümeti kendilerine hiçbir bilgi aktarmamakla suçlayarak, “Artık beklemekten usandık. Aslında Madrid hükümetinin sorumluluğunda olan sığınmacı kabulünü biz yüklenebiliriz” dedi.

İspanya’nın yeni muhafazakâr hükümeti, AB’nin sığınmacı kotası uygulama kararı almasından sonra geçen yıl 2 bin 749 olan sığınmacı kabul miktarını bu yıl yükselterek 17 bin 680’e çıkarmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!