İspanya'da seçimleri sosyalistler kazandı

Güncelleme Tarihi:

İspanyada seçimleri sosyalistler kazandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2019 22:48

İspanya’da halk erken genel seçimler için dün sandık başına gitti.Yüzde 80’i sayılan oylara göre, Sosyalist İşçi Partisi yarışı kazansa da tek başına iktidarı alacak bir sonuç elde edemedi. Genel seçimlere ilk kez katılan aşırı sağcı Vox partisinin ise 24 vekil çıkarması bekleniyor.

Haberin Devamı

Son dört yılda üçüncü kez genel seçimlere giden İspanya’da sandıktan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) birinci çıktı. Yaklaşık yüzde 80’i sayılan oylara göre; Başbakan Pedro Sanchez liderliğindeki PSOE, 359 sandalyeli meclise 123 temsilci gönderirken, tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu elde edemedi.

 

İspanyada seçimleri sosyalistler kazandı

HALK PARTİSİ’NE DARBE

Bu tabloda, Pablo Casado başkanlığındaki sağcı Halk Partisi’nin (PP) 65, Albert Rivera liderliğindeki merkez sağcı Vatandaşlar (C’s) partisinin 57, Pablo Iglesias’ın radikal solcu partisi Unidas Podemos’un 42, Santiago Abasca’nın genel başkanı olduğu aşırı sağcı Vox partisinin ise 24 vekili parlamentoya sokması öngörülüyor. Podemos ile hükümeti kuracak 176 kişilik çoğunluğa ulaşamayan Sosyalistlerin, iktidar için bağımsızlık yanlısı Katalan partileri ve Bask milliyetçilerine ihtiyacı var.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı’nın yerel saatle 18.00 itibarıyla verdiği bilgilere göre, seçimlere katılım yüzde 60,75 oldu. Bu oranın, 2016’daki son genel seçimlere göre 9,5 puan daha fazla olduğu kaydedildi. Katalonya’da genel seçimlere katılım oranı ise 2016’ya nazaran 18 puan artışla, bölge için rekor olarak gösterilen yüzde 64,20 seviyesine ulaştı.

İspanyada seçimleri sosyalistler kazandı

İLKLERİN SEÇİMİ OLDU

Aşırı sağcı Vox partisinin ilk kez genel seçimlere katılması, Katalonya’da 1 Ekim 2017’de tek taraflı yapılan bağımsızlık referandumunun ardından İspanyolların ilk genel seçimi olması, tutuklu olarak yargılanan Katalan siyasetçilerden beşinin milletvekili veya senatör adayı olarak yarışması seçimlerin öne çıkan konuları olarak dikkat çekti.

İspanyada seçimleri sosyalistler kazandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!