İşlediği cinayeti romanında anlatan yazara 25 yıl hapis

Güncelleme Tarihi:

İşlediği cinayeti romanında anlatan yazara 25 yıl hapis
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 00:00

Polonyalı yazar Kyrstian Bala, 7 yıl önce işlediği cinayeti tüm ayrıntılarıyla romanında anlatınca yakayı ele verdi. Bala, 4 yıl önce yayınlanan "Amok" adlı romanında anlattığı cinayeti kendisinin işlediği ortaya çıkınca 25 yıl hapse mahkum oldu.

POLONYA’da Dariusz Janiszewski adlı işadamı, 2000 yılında vahşice öldürüldü. Oder Nehri’ne atılan cesedi, Wroclaw kenti yakınlarında bulundu. Janiszewski, sevilen biriydi ve çok başarılı bir işadamıydı. Bir cinayete kurban gitmesi için de hiçbir neden görülemiyordu. Tüm araştırmalara rağmen polis, cinayete dair hiçbir ipucu ele geçirimedi.

Aradan 3 yıl geçtikten sonra felsefe mezunu polisiye yazarı Kyristian Bala’nın "Amok" adlı romanı piyasaya çıktı ve büyük ilgi gördü. Romanda aynı Dariusz Janiszewski gibi ünlü bir işadamının öldürülmesi, en ince ayrıntıslarına kadar anlatılıyordu.

CİNAYETİN AYNISI

Hiç kimse romanla cinayet arasında bağlantı kurmadı. Ama bir gün polise bir ihbar geldi ve Janiszewski cinayetini aydınlatmak için "Amok" romanına başvurulması gerektiğini bildirdi. Bu ihbar üzerine polis, romana odaklandı. Romandaki cinayet öyküsü, Janiszewski cinayetiyle tıpatıp aynıydı. Romandaki işadamı da Janiszewski gibi işkence görüyor, aç bırakılıyor ve yüzmesine engel olacak şekilde bağlandıktan sonra nehre atılıyordu. Romandaki işkencelerle Janiszewski’ye yapılan işkenceler bile tıpatıp aynıydı.

Polis bunun üzerine yazar Kyristian Bala’yı sorguya çekti. Sorgulamada Bala’nın boşandığı eşinin Janiszewski ile ilişkisinin olduğu ortaya çıktı. Polis bunun üzerine Kyristian Bala’yı tutuklayıp mahkemeye çıkardı. Bala, mahkemede gazete haberlerinden yararlandığını, "mükemmel cinayet" yazma tutkusu yüzünden bu kadar ayrıntıya indiğini ve romanının "kurmaca" olduğunu ısrarla savundu.

Ancak duruşmalar sonunda mahkeme, Kyristian Bala’nın işadamı Janiszewski’yi eski eşiyle ilişkisi olduğuna inandığı için öldürdüğü yargısına vararak 25 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Bu arada polis, Bala’nın Janiszewski’yi kaybolduğu gün telefonla aradığını, cinayetten 4 gün sonra da kurbanının cep telefonunu internette sattığını da tespit etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!