'İslamcı faşist' diyen Bush'a ABD'li Müslümanlardan tepki

Güncelleme Tarihi:

İslamcı faşist diyen Busha ABDli Müslümanlardan tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2006 09:29

ABD Başkanı George W. Bush'un, İngiltere'de yolcu uçaklarına karşı planlanan terörist saldırıların önlendiğine ilişkin haberlerin ardından bu olayın, “ABD'nin İslamcı faşistlerle savaş halinde olduğunu gösterdiğini” söylemesi, Amerikan Müslüman toplumunun büyük tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Birçok Müslüman kuruluşunu bir araya getiren Amerikan-İslami İlişkiler Konseyi'nin (CAIR) yönetim kurulu başkanı Pervez Ahmed, Bush'a gönderdiği mektupta, Başkan'ın kullandığı “İslamcı faşistler” sözünün, ABD'de İslam dinine ve Müslüman toplumuna karşı gösterilen düşmanlığı körüklediğini belirtti.

Ahmed, Bush'a hitaben, “daha önceleri çeşitli vesilelerle İslam'ın, barış dini olduğunu dile getirmiştiniz. En son kullandığınız sözle ise bu barış dinini, faşizmin çirkinliğiyle eşitlediniz. 'İslamcı faşistler, militan cihatçılık, İslami radikalizm ve totaliter İslam imparatorluğu' gibi düşüncesizce terimler, ulusumuzun görüntüsüne ve çıkarlarına bütün dünyada ve özellikle İslam dünyasında büyük zarar veriyor. Bu ifadeler, teröre karşı savaşın, aslında İslam'a karşı olduğu algılamasına yol açıyor” dedi.

Haberin Devamı

CAIR'in İcra Direktörü Nihad Avad da Washington'da düzenlediği basın toplantısında, İslam dininin ve Müslümanların faşizm kavramıyla bir araya getirmenin zararlı olduğunu vurgulayarak “İslam'a ve Müslümanlara karşı bir dini savaş başlatılmamasını garanti altına almalıyız” dedi.

"ALEVLENDİRİCİ SÖZLER KULLANMAKTAN KAÇININ"

Avad, Bush ve diğer yetkililerden bu tür alevlendirici sözler kullanmaktan kaçınmalarını istedi.

Müslüman Kamu İşleri Konseyi kuruluşunun Los Angeles'taki sözcüsü Edina Lekoviç de ABD'deki Müslüman toplumunun ezici çoğunluğunun diğer Amerikalılar gibi emniyet içinde yaşamak istediğini, ancak Bush'un kullandığı terim gibi ifadelerin, bütün Müslümanları töhmet altında bıraktığını belirtti.

Müslüman temsilcisi Muhammed Elibiary de “Usame bin Ladin, zaten dini bir tarafa çekiyor. Şimdi de bu tür terimler kullanan Başkan Bush ve diğer kişilerin, dini diğer tarafa çekmek istediğini hissediyoruz” dedi.

Bush, 11 Eylül terör saldırılarından kısa süre sonra yaptığı bir başka açıklamada da terörle mücadeleyi “Haçlı seferlerine” benzeterek Müslümanların tepkisini toplamıştı.

GALLUP ARAŞTIRMASI

Öte yandan, Gallup kuruluşunun ABD'de Müslümanların nasıl görüldüğü konusunda dün açıkladığı kamuoyu araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Araştırmaya katılan Amerikalıların yüzde 39'u, Müslümanlara karşı duygular ve önyargılar beslediğini kabul ederken, ters yönde bildirimde bulunanların oranı yüzde 59 oldu. Yine Amerikalıların yüzde 39'u, Müslümanların “özel bir kimlik belgesiyle” dolaşması gerektiği şeklinde görüş belirtirken yüzde 59'luk çoğunluk buna karşı çıktı. Yüzde 41'lik bir grup, Müslümanların havaalanlarında daha yoğun güvenlik aramalarından geçmesi gerektiğini savundu. Yüzde 57'lik çoğunluk ise bu görüşü de desteklemedi.

Araştırmaya katılanların yüzde 31'i, bindikleri uçakta bir Müslüman gördüklerinde rahatsızlık duyduklarını, yüzde 22'si de Müslüman komşu istemediklerini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!