İslam aydınlanması Türkiye'de yaşanıyor

Güncelleme Tarihi:

İslam aydınlanması Türkiyede yaşanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2001 02:07

Fransız düşünür Bernard Henri Levy, asıl medeniyet savaşının İslam'ın içinde olduğunu söyledi. Levy, ‘‘Kesintiye uğrayan İslam aydınlanması Türkiye'de çok canlı. Bu 21'inci yüzyılın en büyük çatışması olacak’’ dedi.

Alman Der Spiegel Dergisi'ne Afganistan'a ABD müdahalesi üzerine konuşan sol görüşlü Fransız düşünür Bernard Henri Levy, savaşın İslam dünyasında aydınlanma hareketini güçlendireceğini ve böyle bir hareketin Türkiye'de çok canlı bir şekilde yaşandığını söyledi.

Afganistan'daki savaşın Batı-Doğu arasında medeniyetler savaşı bulunmadığını belirten Levy, asıl medeniyet savaşının İslam'ın kendi içinde olduğunu kaydetti. İslam aydınlanmasının yenilgiye ve kesintiye uğradığını söyleyen Levy, bunun sadece Türkiye ve Bosna'da canlı olduğunu vurguladı. Levy, İslam aydınlanmasında din adamlarına büyük görev düştüğünü belirterek şöyle dedi:

‘‘Hıristiyan ve Yahudi din adamları yüzyıllarca önce nasıl kendi kutsal kitap ve yazılarını gözden geçirip onunla hesaplaştıysa, şimdi de kendi kutsal kitapları üzerinde çalışma sırası İslam bilginlerinde.’’

Köktendinci İslam'ın Avrupa faşizminin ideolojisini üstlendiğini kaydeden Levy şunları söyledi:

‘‘Amerika-İsrail komplosu, New York Yahudiler'in başkenti gibi sözler Avrupa'daki aşırı sağın düşüncesi ve Arap dünyasının birçok başkentinde de aynı kafa hakim. İslam köktendinci biçimiyle, yeşil faşizm. Her türlü köktenciliğin özelliği, kendisi ve yaşadığı toplumla uyum içinde olan yeni tip bir insan yaratma hedefi gütmesidir. İslam köktendinciliğinde de 20'nci yüzyıl totalitarizmin son doruk noktasını yaşıyoruz.’’

Savaşta batılı aydınların Amerika'ya karşı olmasının emperyalizmden daha eski bir ABD karşıtlığına dayandığını belirten Levy, bunun ihtirasa dönüştüğünü ve ihtirasın aydınların gözünü kör ettiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!