İskoçlar ‘evet’ dedi

Güncelleme Tarihi:

İskoçlar ‘evet’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

290 yıl önce İngiltere'nin kontrolüne giren İskoçlar, önceki gün yapılan referandumda ezici çoğunlukla özerkliği tercih ettiler. Bağımsız parlamento kurulmasına destek oyları % 74.3'e ulaştı. ‘‘Evet’’ oylarının rekor kırmasında İskoçların milliyetçi duygularını kabartan Mel Gibson'un başrolünü oynadığı ‘‘Cesur Yürek’’ adlı filmin de etkili olduğu söyleniyor.

İskoç bağımsızlık savaşını konu alan başrolünde Mel Gibson'un oynadığı ‘‘Braveheart’’ (Cesur Yürek) filminin de etkisiyle milliyetçi duyguları yükselişe geçen İskoçlar, önceki gün yapılan referandumda bağımsız parlamentodan yana oy kullandılar. 290 yıl aradan sonra kurulacak bağımsız parlamento, vergi oranlarını ayarlama yetkisine de sahip olacak.

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre seçmenin % 74.3'ü bağımsız bir İskoç Parlamentosu kurulması yönünde sorulan referandum sorusuna ‘‘evet’’ cevabı verdiler. Parlamentoya vergi oranlarını artırma yetkisi verilip verilmemesi konusundaki ikinci referandum sorusu da seçmenden % 63.5 oranında destek aldı. Referanduma katılım beklenenin çok üstünde % 62.8 olarak gerçekleşti.

İskoçya'nın özerkliği için ‘‘evet’’ kampanyası yürüten İngiltere Başbakanı Tony Blair, sonuçları büyük bir sevinçle karşıladı. Blair, ‘‘İskoç halkının bizim planlarımızı desteklemiş olduğundan son derece memnunum’’ dedi.

İskoçya'nın başbakanlığına aday gösterilen İngiltere'nin İskoçya Bakanı Donald Dewar da duygularını, ‘‘Bu İskoçya için büyük bir gün, ülkemizin uzun tarihinin en önemli günlerinden biri’’ olarak dile getirdi. Dewar, özerklik sayesinde İskoçya ve Birleşik Krallığı'n daha da güçleneceğini söylerken, Muhafazar Parti sonuçları tepkiyle karşıladı. Muhafazakar Parti lideri William Hague, ‘‘İskoçya ve Birleşik Krallığın geleceği açısından hazin bir gece’’ diye konuştu. İlk bağımsız seçimlerin İskoçya'da 1999 yılının Mayıs ayında yapılması bekleniyor, 129 üyeli olacak parlamento 2000 yılında Edinburgh'da kurulacak. 1707 yılından sonra ilk kez kurulacak İskoç Parlamentosu, eğitim, sağlık, kültür, çevre, tarım konularında bağımsız politikalar uygulayabilecek. Edinburgh, savunma, dış politika ve sosyal güvenlik konularında Londra'ya bağlı olacak. İskoç Parlamentosu, ayrıca vergi oranlarını belli limitler içinde ayarlayabilecek.

İskoçya'da bağımsız parlamento ile ilgili ilk referandum 1979 yılında yapıldı. Kuzey Denizi'nde petrol bulunmasından sonra gündeme gelen bağımsız parlamento için yapılan ilk referandumda oylar % 32.9'da kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!