İşkencede ‘Beyaz’ sayfa

Güncelleme Tarihi:

İşkencede ‘Beyaz’ sayfa
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 00:00

ABD Başkanı Barack Obama, terör şüphelilerine yönelik işkence iddialarının ardından sorgulamada temiz bir sayfa açıyor. Beyaz Saray, yeni bir sorgu timi oluşturdu.

Haberin Devamı

WASHINGTON Post Gazetesi’nin haberine göre, Başkan Obama, önemli terör şüphelilerini sorgulamak üzere yeni bir birim kurulmasını onayladı. High-Value Detainee Interrogation Grup “HIG” (Yüksek kıymette tutuklu sorgulama grubu) diye anılan ekip, CIA’ya değil Beyaz Saray’a bağlı olacak.
Buna göre, sorgulama ekibi, istihbarat ve güvenlik uzmanlarından oluşacak. Birim, Federal Soruştuma Bürosu FBI’ın çatısı altında çalışacak, ancak Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından denetlenecek. Bu yöntem, Beyaz Saray’ın da birimin yönetimini doğrudan denetleme olanağı tanıyor. Beyaz Saray yönetiminin, önceki Başkan George Bush yönetimi döneminde, CIA’nın terör zanlılarını sorgulama yöntemi sıkça sorgulanmıştı.
CIA sorgucuları yargılanabilir
Öte yandan CIA, geçmişteki sorgu ve gözaltı uygulamalarıyla ilgili olarak yeni bir rapor sundu. 2004’e kadarki uygulamaları da kapsayacağı belirtilen raporla, Bush döneminde yapılanlar yeniden tartışmaya açılacak. Sansürsüz yayınlanacak rapor ışığında bazı CIA görevlilerine yargı yolu açılabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!