‘İşkence yapmayıp yanaklarından mı öpecektik’

Güncelleme Tarihi:

‘İşkence yapmayıp yanaklarından mı öpecektik’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 01:10

11 Eylül sonrasında Amerikan istihbarat örgütü CIA’nin terör şüphelilerine ağır işkence yaptığıyla ilgili ABD Senatosu’nun yayınladığı raporun ardından o dönemde eski ABD Başkanı George W.Bush’un Yardımcısı olan Dick Cheney, raporu ‘korkunç’ ve ‘pislikle dolu’ diye niteledi.

Haberin Devamı

Bush’un bu “geliştirilmiş sorgulama tekniklerinin” kullanıldığını bildiğini söyleyen Dick Cheney, Fox Televizyonu’na yaptığı açıklamada “11 Eylül suçlularını yakalamak, yeni saldırıları engellemek için gerekli olanları yaptık, ikisinde de başarılı olduk” dedi.
500 sayfalık raporda, El Kaide şüphelilerine uykusuz bırakma, gürültüye tabi tutma, rektumdan besleme gibi insanlık dışı yöntemler uygulandığı ortaya çıkmıştı. Cheney, rapor hakkında, “Kusuruma bakmayın; ama rapor pislikle dolu” diyerek araştırmada bir sürü eksiklik bulunduğunu öne sürerek, programda yer alan kişilerin görüşlerine bile başvurulmadığını belirtti. 11 Eylül’ün planlayıcı Halid Şeyh Muhammed gibi isimler karşısında CIA ajanlarının sert olması gerektiğini savunan Cheney, “Ne yapmamız gerekirdi, iki yanağından da öpüp, “Lütfen, lütfen bize bildiklerini anlat mı” deseydik. Tabii ki hayır” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!