IŞİD’e kıskaç

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e kıskaç
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2016 21:08

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde dün Suriye sınırında ikinci cepheyi açtı. 20 civarında Türk tank ve zırhlı aracı Kilis’in Elbeyli ilçesinden Suriye’nin Çobanbey (El Rai) kasabasına girdi. ÖSO’nun sınırdaki ilk cephesi Cerablus’tan batıya, ikinci cephesi Çobanbey’den doğuya ilerleyip IŞİD’i bölgeden temizlemesi hedefleniyor. Bir sonraki hedef Çobanbey’in 30 km güneyinde kalan ve IŞİD’in kontrolündeki El Bab olabilir.

Haberin Devamı

TÜRK ordusunun 24 Ağustos’ta Gaziantep’in Karkamış sınır kapısından Cerablus’a girerek başlattığı Fırat Kalkanı operasyonunun 11’inci gününde dün saat 13.00 sıralarında ilk etapta 13 kadar Türk tankı Kilis’in Elbeyli ilçesinden Suriye’nin Çobanbey kasabasına girdi. Suriyeli Türkmenler, dün giriş yapan tank sayısının 25 olduğunu bildirdi. Tanklar ve zırhlı araçlar Çobanbey Demiryolu Sınır Kapısı’ndan geçti. Halep vilayetine bağlı ve Arapça adı El Rai olan Çobanbey kasabası son günlerde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalara sahne olmuştu. Halep’in kuzeydoğusunda bulunan Çobanbey ilçesi son olarak ÖSO’nun kontrolüne geçmişti.

Önceki gün İstanbul ve Kocaeli’nden bölgeye sevkedilen tankların büyük çoğunluğu Elbeyli’de konuşlandı. Önceki gece ve dün sabah saatlerinde sınırdaki Türk topçu birliği Fırtına obüsleriyle Elbeyli’nin karşısındaki El Rai ve civarındaki IŞİD mevzilerini yoğun şekilde vurarak ön temizlik yaptı. Dün saat 13.00 sıralarında ise Türk tankları Çobanbey’den girmeye başladı. Bu arada Gaziantep’ten Kilis’e, bir askeri zırhlı sağlık aracı ile 8 tank sevkiyatı daha yapıldı.

Haberin Devamı

IŞİD’e kıskaç

YENİ HEDEF EL BAB

Suriye Türkmen Meclis Başkanı Abdurrahman Mustafa, Türk tanklarının girişinden sonra ÖSO’nun El Rai yakınındaki Ayyeşa köyünü almak için saldırıya geçtiğini duyurdu. Mustafa, Sacur Çayı yakınında Cerablus’un batısındaki Arap Aza, Lilva ve Uspahılar köylerinin IŞİD’ten alındığını, Gavureli’nde ise çatışmalar yaşandığını söyledi. Yetkililer, askeri harekât planıyla ilgili şu bilgiyi verdiler: “Cerablus’tan giren Türk tanklarının desteğini alan ÖSO güçleri batıya El Rai’ye doğru yavaş yavaş ilerliyor. Çobanbey’den giren tanklar da bölgede bulunan ÖSO güçlerine doğuya doğru ilerlemeleri için destek verecek. IŞİD iki koldan kuşatılacak. Bu harekâtla Azez-Cerablus hattında IŞİD’in elindeki 30-40 km’lik bölüm ÖSO’nun eline geçecek ve 98 km’lik Azez-Cerablus hattı tamamen temizlenmiş olacak. Bölgenin kontrol altına alınmasıyla kuzeyde IŞİD tehdidi büyük oranda ortadan kalkmış oluyor. Bu da ÖSO güçlerinin IŞİD’in kaçtığı güneydeki El Bab’a daha güvenli şekilde yönelmesini sağlayacak.” ABD’nin desteklediği 12 Ağustos’ta Menbiç’i alan YPG’nin ana unsur olduğu SDG de El Bab’ı hedef olarak göstermişti. Ancak Türkiye, Fırat’ın batısında kalan bu bölgede YPG’nin ilerlemesini istemiyor.

Haberin Devamı

10 BÖLGE ÖSO’YA GEÇTİ

TSK’dan dün akşam yapılan açıklamada ise TSK ve ÖSO unsurlarının, Fırat Kalkanı Harekatı’nın 11’inci gününde El Athariyah, Şeyh Yakup, Vukuf, Ayyaşa ve El Mutminah’ın da arasında olduğu 10 bölgede kontrolü sağladığı bildirildi. Açıklamada ateş destek vasıtaları tarafından saat 11.11’den 19.00’a kadar harekat sahasındaki terör örgütü DAEŞ’e ait 20 hedefe 52 Fırtına ve 20 çok namlulu roketatar mermisi atıldığı belirtildi. Fırat Kalkanı Harekatı operasyonu kapsamında toplamda 300 hedefe 1. 306 atış yapıldığı kaydedildi.

 

AMERİKAN HIMARS SİSTEMLERİ DE DEVREYE GİRDİ

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği dün resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada önceki gece Türkiye’ye konuşlandırılan HIMARS (Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi) sistemlerinin Suriye’de IŞİD hedeflerini vurduğunu duyurdu. Twitter mesajında, “ABD’nin HIMARS sistemleri Türkiye’de devrede. #IŞİD’le savaşta işbirliğimizin yeni adımı” ifadesi yer aldı. ABD Başkanı Obama’nın IŞİD ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk de Twitter’dan “ABD güçleri, yeni gönderilen HIMARS sistemiyle dün gece Suriye’de Türkiye sınırı yakınındaki DAEŞ hedeflerini vurdu” diye yazdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu sistemin mayısta gelmesi gerekirken ağustosa kaydırıldığını açıklamıştı.  ABD ordusunda 2005’te göreve başlayan HIMARS, gelişkin çok namlulu roketatar sistemi olarak tanımlanıyor. Sistem 6 roket taşıyabiliyor. Roketlerin menzili 90 km. Türkiye’nin topçu sistemlerinin ise 40 km menzili bulunuyor.

Haberin Devamı

KARKAMIŞ’A DUVAR

TSK’nın Suriye’ye ilk giriş yaptığı Karkamış hattında mayın temizliği yapılan bölümlere 3.5 metre yüksekliğe ve 7 ton ağırlığa sahip kalın modüler beton duvarlar yerleştirilmeye başlandı. Bu duvarların sızmaları önlemenin yanısıra ağır makineli tüfekler ile füze atışlarına dayanaklı olduğu bildirildi. Sınırda konuşlu Türk topçu birliği dün de Fırtına obüsleriyle yer yer IŞİD mevzilerini vurdu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!