'IŞİD, Irak'ta azınlıklara soykırım yapıyor'

Güncelleme Tarihi:

IŞİD, Irakta azınlıklara soykırım yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 17:03

IŞİD'in Irak'ın birçok kesiminde azınlık gruplarını yok etmeye çalıştığını belirten insan hakları grupları, yapılanların savaş suçu olduğunu, bazı durumlarda da soykırıma kadar vardığını bildirdi.

Haberin Devamı

IŞİD, Irakta azınlıklara soykırım yapıyor

Çeşitli insan hakları kuruluşları, IŞİD'in Irak'ta azınlıkları hedef alan saldırılarını inceleyen bir rapor yayımladı.

Raporu hazırlayan gruplardan Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü, Iraklı azınlıkların "varlıklarının tehlikede olduğu" uyarısında bulundu.

Irak'taki Hristiyan, Kakai, Şabak, Türkmen ve Ezidi nüfusu ele alan raporda, Haziran 2014'te Musul'un IŞİD'in eline geçmesiyle bu azınlıkların hedef alındığını bildirildi.

IŞİD, Irakta azınlıklara soykırım yapıyor

Musul, IŞİD'in eline geçince kentteki azınlıklar tehdit altında kaldı.

Hırıstiyanların ölümle tehdit edilerek Musul'u terk etmeleri istendiği belirtilen raporda, Şabak azınlıktan da en az 160 kişinin öldürüldüğü kaydedildi.

Raporda, IŞİD'in Sincar saldırısı ardından Ezidileri insan kalkanı olarak kullandığı vurgulandı.

2014'ün Ocak ayından bu yana evini terk etmek zorunda kalan 2 milyonu aşkın kişiden çoğunun da Süryaniler, Türkmenler ve Ezidiler gibi dini ve etnik azınlıklardan oluştuğuna dikkat çekildi.

Brüksel'de açıklanan raporda savaş suçlarından yargılamaya temel oluşturabilecek bilgiler yer alıyor.

Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Enstitüsü Müdürü William Spencer, "IŞİD'e karşı düzenlenen askeri operasyon manşetlere çıkarken, azınlıklara karşı suç işleyenleri adaletin karşısına çıkarmak için şimdiye kadar ciddi bir çaba gösterilmedi" diyor.

Raporda evlerini terk etmek zorunda kalanlara ek yardım, sorumluların yargılanması ve IŞİD dönemi sonrasının planlanması konularında öneriler de yer alıyor.

IŞİD, Irakta azınlıklara soykırım yapıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!