IŞİD’e karşı ortak hareket

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e karşı ortak hareket
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2015 21:43

Suriye’nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde Kürtlerin silahlı gücü YPG ile rejim ordusunun IŞİD’e karşı ortak hareket etmeye başladı. Rejim güçlerinin Kürtlere silah verdiği belirtilirken, ABD’nin de koordineli bir şekilde IŞİD’e havadan saldırdığı iddia ediliyor.

Haberin Devamı

SURİYELİ Kürtlerin silahlı gücü YPG ile Suriye ordusunun Haseke’de IŞİD’e karşı hem cephane paylaşımına girerek hem de ortak hareket ederek güç birliği yaptığı öne sürüldü. AFP’ye göre Kürtler ile rejim güçleri arasında ikiye bölünmüş olan kentin güneyinde IŞİD’in saldırılarını püskürtmekte zorlanan ordu ilk kez YPG ile aynı safta savaşmaya başladı. Suriye ordusunun Kürtlere silah verdiği de belirtildi. Kürtler ise iddiayı reddetti.

RUS YAPIMI SİLAH TAŞIYORLAR

25 Haziran’da IŞİD’in rejimin kontrolündeki güney bölgesine girmesi üzerine bölge sakinleri YPG’nin kontrolündeki kuzeye kaçmıştı. Güney semti Guveyran’da bir asker AFP’ye “Haseke’de tek başımıza savaşamayız, çünkü IŞİD çok kalabalık gruplar halinde saldırıyor” dedi. Suriyeli bir komutan da “IŞİD’in adamlarını Guveyran’dan çıkarttık, geriye az bir yer kaldı. Kürtler bizim onlara verdiğimiz silahlar olmasaydı IŞİD savaşçılarını kuşatamazdı” ifadelerini kullandı. AFP Kürtlerin hükümetten yardım aldıklarını inkâr ettiğini ama askerlerin kullandığı silahlara benzer Rus yapımı silah taşıdıklarını kaydetti. Didar adlı YPG savaşçısının “Bizim için tek düşman var o da IŞİD” dediği aktarıldı. Şirine adlı savaşçı da “IŞİD etrafındaki kuşatmayı güçlendirmek için savaşçılarımız kentin doğusuna ilerliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ABD İLE KOORDİNASYON İDDİASI

ABD yönetimi IŞİD’e karşı hava operasyonlarında Suriye ile koordinasyon olduğu söylerken bir YPG yetkilisi AFP’ye “Uçuşlarda Suriye ordusu ile koalisyon güçleri arasında koordinasyon var. İletişimi bir Kürt aracı ile sağlıyorlar” dedi. Haseke’de bulunan TEV-DEM Yönetimi Kurulu Üyesi Nasır Hacı Mansur ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada Suriye ordusu ile ortak hareket edildiği ve YPG’ye silah verildiği iddiasını reddetti. Mansur “Suriye askerleri Haseke’nin güneyinde 1-2 km’lik alanda sıkışmıştı. Savaşacak durumda değillerdi. Bunun üzerine bir bölgeye girdik, aramızda bir koordinasyon yok. Güney bölgesinde bazı yerlerde (Zuhur ve Villalar) denetimi sağladık. IŞİD’in Haseke’ye takviye güç gönderdiği Deyr el Zor ve Şeddadiye yolu da tamamen bizim kontrolümüzde. Buradan tek bir IŞİD’çi çıkamayacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!