IŞİD’e karşı iki zirve

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e karşı iki zirve
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2014 01:02

IRAK ve Suriye’de terör estiren Irak-Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı ABD Başkanı Barack Obama’nın yeni stratejisini açıklayacağı bugünkü konuşması beklenirken, uluslararası kamuoyu da harekete geçti.

Haberin Devamı

Perşembe günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Türkiye ve bölge ülkelerinin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. Arap dünyasının desteğini almaya çalışan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Cidde’ye uçtu. Kerry, önceki akşam yaptığı açıklamada “Dünyadaki her ülkenin IŞİD tehdidini ortadan kaldırmak için oynayacağı bir rolü var” diyerek, koalisyonu mümkün olduğu kadar geniş tutmak istediğini ifade etmişti. Kerry ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Cidde’deki “Ortadoğu’da tehdit ve riskler” konulu toplantı sırasında yüz yüze görüşme ihtimalinin de bulunduğu bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün Bağdat’a yapacağı ziyaret öncesinde IŞİD’e karşı mücadele stratejilerinin tartışılacağı ‘Irak Güvenlik ve Barış Konferansı’nın 15 Eylül’de başkent Paris’te toplanacağını açıkladı. Konferansa ABD ve Avrupa’nın yansıra bölge ülkelerinin de katılması planlanıyor.


OBAMA HAMLE BEKLİYOR:

AP haber ajansına konuşan Beyaz Saray yetkilileri ise Obama’nın IŞİD’le mücadele stratejisine ilişkin bazı bilgiler verdi. Buna göre Obama, bölgeye Amerikan askeri göndermeme yönündeki görüşünü değişirmiş değil. Obama, bunun yerine müttefik ülkelerin saha yardımıyla operasyon düzenlenmesini tercih ediyor. Amerikalı yetkililer, Obama’nın daha girişken bir strateji yürütmeyi planladığını da belirtti.

Haberin Devamı

Arap ülkeleri isteksiz, İran’dan destek sinyali

ABD, IŞİD’e karşı stratejisini açıklamaya hazırlanırken, Arap devletlerinin Amerikan planına katılma konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor. Cenevre’deki Körfez Araştırma Merkezi’nin savunma bölümünün direktörü Mustafa Alani, “ABD ile herhangi bir işbirliği şartlı olacak” dedi. Öte yandan İran’da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Rafsancani, IŞİD’le mücadelede ABD ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!