IŞİD’e karşı Güvenlik Konseyi tek ses oldu

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’e karşı Güvenlik Konseyi tek ses oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2014 01:02

5 daimi üyenin veto hakkı nedeniyle ender olarak ortak karar alabilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), önceki gün oybirliğiyle cihatçı gruplarla mücadele edebilmek için karar çıkardı.

Haberin Devamı

Karar, başta Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi olmak üzere, Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren cihatçı grupları zayıflatmak için bir dizi önlem öngörüyor. 2170 numaralı karar tasarısını İngiltere hazırladı. Bu ülkenin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant, toplantının ardından yaptığı açıklamada “Bugün Konsey, terörizm ve insan hakları ihlallerine karşı sessiz kalmayacağını göstermiştir” dedi. Tasarıyla ilk olarak terörizme karşı güçlü ve açık bir siyasi mesaj vermek hedeflendi. İkinci olarak bu gruplara yönelik militan akışının önlenmesi amaçlandı. Üçüncü olarak mali desteğin kesilmesi hedeflendi. Dördüncü olarak da IŞİD ve El Nusra örgütleriyle bağlantıları bulunduğu belirtilen 6 kişiye de yaptırım getirildi. Büyükelçi Grant, BM Şartı’nın 7’nci maddesi çerçevesinde kabul edilen tasarının askeri müdahale yetkisi içermediğini söyledi. Bu madde gereğince El Kaide ve bağlantılı tüm örgütlere işbirliği yapıp destekleyen ülkelere yaptırım uygulanıyor. Kabul edilen karar tasarısında her iki grup tarafından ele geçirilen petrol sahalarından elde edilen gelirlerin saldırıları düzenlemek için kullanılmasından duyulan endişeler de dile getirildi. Suriye ve Irak’ta petrol bölgelerini ele geçiren cihatçılarla petrol alışverişine giren taraflar teröre destek verdikleri gerekçesiyle yaptırımlara muhatap kalabilir.

6 KİŞİ KARA LİSTEDE

Tasarıyla 6 cihatçı militan yaptırım listesine alındı. Seyahat yasağı getirilen ve mal varlıkları dondurulan bu kişiler şunlar:
Abdülrahman Muhamed Zafir el Dabidi el Jahani: Suudi Arabistanlı, El Nusra’nın yabancı savaşçılarının başında.
Hajjaj Bin Fahd Al Ajmi: Kuveytli savaşçıları, El Nusra liderliğine alınması karşılığında mali destek sağladığı söyleniyor.
Said Arif: Eski Cezayirli bir subay. 2013’te Fransa’daki ev hapsinden kaçıp Nusra’ya katıldı.
Abdülmuhsin Abdallah İbrahim el Charekh: El Nusra’nın internet propagandacılarından biri kabul ediliyor.
Hamid Hamad Hamil el-Ali: Kuveytli, Nusra’ya Kuveyt’ten destek sağlıyor:
Abu Muhammed el Adnani: Adnani, 29 Haziran’da IŞİD’in halifeliğinin ilanının duyurulduğu video kaydında örgütün sözcüsü olarak konuşan kişiydi.

Haberin Devamı

IŞİD’e yönelik saldırılarda üslerden biri olarak kullanılan George H. W. Bush uçak gemisinde önceki gün kaza durumunda kurtarma tatbikatı yapıldı.

Haberin Devamı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, başta IŞİD olmak üzere Irak ve Suriye’de faal cihatçı örgütleri hedef alan bir karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Karar söz konusu terör örgütlerinin maddi kaynaklarının kesilmesini, yabancı cihatçıların katılımın engellenmesini hedefliyor.


Musul Barajı için ABD operasyonu

Irak’ın kuzeyinde Dicle Nehri üzerinde kurulu Musul Barajı’nda bulunan, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların mevzilerine, dün ABD’ye ait insansız hava araçları tarafından düzenlenen saldırıda 11 kişi öldü. Amerikan yayın kuruluşu CNN, dün sabah ABD Hava Kuvvetleri’nin barajı geri almak için Irak ve Peşmerge güçlerine destek amaçlı harekat başlattığını duyurmuştu. Musul’daki Cumhuriyet Hastanesi’nde görevli Dr. Velid Casim, AA’ya yaptığı açıklamada, Musul Barajı’nda bulunan IŞİD örgütü mevkilerine düzenlediği hava saldırısında 11 militanın öldüğünü, 9’unun da yaralandığı söyledi. Irak’ın en büyük hidroelektrik santrali olan Musul Barajı 7 Ağustos’ta IŞİD’in kontrolüne geçmişti. Baraj, ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’un 50 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

New York Times’tan AFAD’a teşekkür

Haberin Devamı

New York Times gazetesi sahibi Arthur Sulzberger, Başbakanlık Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanı Fuat Oktay’a mektup yazarak, 12 Ağustos’ta Irak’ta helikopter kazasında yaralanan muhabir Alissa Rubin ve fotoğrafçı Adam Ferguson’ın İstanbul’a getirilmeleri konusunda Türkiye’nin çabaları için teşekkür etti. AFAD ekipleri tarafından Habur Sınır Kapısı’ndan yurda sokulan gazetecilerin, daha sonra tedavileri için İstanbul Amerikan Hastanesi’ne sevkedildiği belirtilen açıklamada, Ferguson’un hastaneden taburcu edildiği, Rubin’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Nasrallah: ABD IŞİD’e göz yumdu

Lübnan’daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, “IŞİD, başta Suriye ve Irak olmak üzere Suudi Arabistan’dan Ürdün’e diğer ülkeler için de tehdit oluşturuyor. ABD, IŞİD’den istifade etmek için ona göz yumdu” diye konuştu. Nasrallah, 2006’da İsrail’le meydana gelen savaşın yıl dönümü nedeniyle bir televizyon kanalında yaptığı konuşmada, “IŞİD, Suriye ve Irak’ın geniş bir bölümünü kontrol altında tutuyor. Petrol, nehirler ve barajları kontrol ediyor. Ellerinde büyük miktarda silah ve mühimmat var. Bu örgütün yöntemi, katliam yapmak, insanları öldürmektir” dedi.


Aynı aşiretten 700 kişiyi katlettiler

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, IŞİD’in son 2 haftada Suriye’nin doğusunda el-Şeytaat aşiretinden 700 kişiyi katlettiğini açıkladı. Aşiret üyelerinin birçoğunun kafalarının kesildiği ifade edildi. Deyr ez-Zor merkezli 70 bin mensubu bulunan el-Şeytaat aşireti ile IŞİD arasında petrol sahalarının kontrolü için bir süredir çatışmalar yaşanıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!