Ä°rlanda'da Fine Gael zafere koÅŸuyor

Güncelleme Tarihi:

Ä°rlandada Fine Gael zafere koÅŸuyor
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 27, 2011 16:51

İrlanda'da önceki gün yapılan milletvekili genel seçimi için oy sayımı sürerken, muhalefetteki Fine Gael partisinin iktidara geleceği neredeyse kesinleşti.

Haberin Devamı

"Devredilebir tek oy sistemi"ne göre düzenlenen ve katılım oranının yüzde 70,1 olduÄŸu seçimde, vatandaÅŸların öncelikli tercihlerini belirleyen ilk sayımda Fine Gael yüzde 36,1, İşçi Partisi yüzde 19,4, Fianna Fail yüzde 17,4 ve SinnÂFein yüzde 9,9 oranında oy aldı.

 

Fine Gael lideri Enda Kenny, 43 seçim bölgesinden ilk sonuçların gelmesiyle yaptığı açıklamalarda ihtiyatla da olsa zaferini ilan etti ve ülkenin her alanda büyük bir değişimin eşiğinde olduğunu söyledi.

 

Oy sayımı henüz tamamlanmasa da ülke genelindeki sayım merkezlerinden gelen sonuçlar, Fine Gael'in sandıktan birinci parti olarak çıkacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

 

Sürekli güncellenen rakamlara göre, ÅŸu ana kadar Ä°rlanda parlamentosunun 166 sandalyeli alt kanadı Dail'da Fine Gael 63, İşçi Partisi 33, Fianna Fail 16,ÂSinn Fein 13, bağımsız adaylar ve diÄŸer partiler toplam 14 sandalye kazandı.ÂYeÅŸiller Partisi ise ÅŸu ana kadar milletvekili çıkaramadı.

 

Erken sonuçlar Fianna Fail ve eski koalisyon ortağı Yeşiller Partisi dışında tüm partilerin Mayıs 2007 seçimine oranla oylarını artırdığını ortaya koyuyor.

 

Tek başına iktidara gelecek oyu toplayamayacağı sanılan merkez sağ Fine Gael'in, merkez sol İşçi Partisi ile koalisyon oluşturabileceği ya da bağımsız milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurabileceği belirtiliyor.

 

İrlanda'daki seçim sistemine göre seçmenlerin oy pusulasına sırayla yazdığı adaylar, sayım sırasında belirlenen kotayı geçtiği takdirde milletvekili seçilmeye hak kazanıyor, fazla oylarsa seçmenlerin sıradaki tercihlerine göre diğer adaylara dağıtılıyor.

       Â

HALK CEZALANDIRDI

Açılan sandıklardan çıkan sonuçlar, uzun süredir hükümetin ekonomi politikalarına karşı olan halkın, Fianna Fail ve eski koalisyon ortağı Yeşiller Partisi'ne "ağır bir ceza verdiği" şeklinde yorumlanıyor.

Haberin Devamı

 

Siyasi değerlendirmeler, Mayıs 2007'de yapılan genel seçimde 78 sandalye kazanan Fianna Fail'in oy oranının, parti tarihi boyunca yüzde 39'un altına inmemiş olduğuna işaret ediyor.

 

Seçime haftalar kala görüş ayrılıklarını gerekçe göstererek hükümetten çekilen Yeşiller Partisi, bu son manevraya rağmen halkın öfkesinden kurtulamamış görünüyor.

 

Ekonomik krizin üstesinden gelebilmek için alınan katı önlemler çerçevesinde kamu harcamalarından kesintilere ve vergi artışlarına karşı çıkan halk, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'ndan yardım talep etmek durumunda kalınmasına da tepki göstermişti.

       Â

ENDA KENNY KÄ°MDÄ°R?

İrlandalıların, seçim öncesinde siyasi hayatına son verdiğini ve tekrar aday olmayacağını açıklayan Brian Cowen'in yerine başbakan koltuğunda görmek istediği Enda Kenny, 1954'ten 1975'e kadar Fine Gael için çalışan babası Henry Kenny'nin siyasi mirasını devralarak 24 yaşındayken aktif siyasete atıldı.

Haberin Devamı

 

İlkokul öğretmenliği yaparken 1975 yılında meclise girdiğinde "en genç milletvekili" sıfatını taşıyan Kenny, o dönemden bu yana milletvekilliğini kesintisiz sürdürmeyi başardı.

 

Fine Gael'in başına Haziran 2002'de geçen Kenny, 1994-97 yılları arasında Turizm ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!