Irkçılar minare üzerinden saldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Irkçılar minare üzerinden saldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2009 15:27

İsviçrelilerin ülkelerinde minare inşa edilmesini yapılan referandumda yüzde 57 oy oranıyla ret etmesinin ardından Avrupa'da ırkçılık hortladı.

Haberin Devamı

TARTIÅžMA BU FOTOÄžRAFLARLA SÃœRÃœYOR

mkarakus@hurriyet.com.tr

Avrupa çapında politiklarını yabancı düşmanlığı üzerine kuran partiler bir yandan Ä°sviçre'deki referandumun sonucunu kutlarken, diÄŸer taraftan benzer bir referandumun kendi ülkelerinde yapılmasını talep ediyor. Ä°talya, Fransa ve Hollanda'daki aşırı saÄŸcı partiler ülkelerinde benzer bir referandum yapılması için harekete geçti. Â

BERLUSCONÄ°'NÄ°N PARTÄ°SÄ° DE MEMNUN

İtalya'da yabancı düşmanı politikalarıyla öne çıkan Kuzey Ligi Partisi yaptığı açıklamada, "İsviçre'deki referandum sonucu benzer bir insiyatifin ülkemizde de yapılması için açık bir sinyal" dedi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin partisi de İsviçreli ırkçıların elde ettiği başarıyı sevinçle karşıladıklarını belirten açıklamalar yaptı.

Haberin Devamı

ELÄ°TLER HALKIN KORKUSUNU ANLAMALI

Fransa'daki aşırı sağcı Ulusal Cehpe'de İsviçre'deki referandum sonucunu memnuniyetle karşıladı. Ulusal Cehpe, "Avrupa'daki elitler, halkın böyle bir korkusu olduğunu artık anlamalılar. Biz din özgürlüğüne karşı değiliz ama politik İslam'ın sembollerinin toplumun gözünün önünde yer almasını istemiyoruz."

MİNARE YASAĞI İÇİN YASA TEKLİFİ

Hollandalı ırkçı partiler ise daha ileri giderek, Hollanda'da camilerin yapılmasının yasaklanmasını talep etti. Özgürlük Partisi BaÅŸkanı Geert Wilders, Hollanda'da bir referandum yapılması halinde, halkın Ä°sviçre'de alınan sonuca benzer bir karar vereceÄŸi iddiasında bulundu. Hollanda gazetesi De Telegraaf'ın haberine göre Özgürlük Partisi, Hollanda'da minarelerin yasaklanması için pazartesi günü parlamentoya bir yasa teklifi sunacak.Â

ALMANYA'DA ENDÄ°ÅžE VE ÅžAÅžKINLIK

İsviçre'deki referandumun sonucu Almanya'da da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Almanya'da bir çok politikacı İsviçre'de alınan sonuç karşısında endişelerini ve şaşkınlığını dile getirirken, Angela Merkel'in şu andaki hükümetin içişleri politikalarından sorumlu üyesi Wolfgang Bosbach, İsviçre'de alınan sonuç üzerinde ciddi bir şekilde düşünülmesi gerektiği uyarısında bulundu.

BU TÜR KONULARI REFERANDUMA GÖTÜRMEK GARİP

Haberin Devamı

AB Dönem Başkanı İsveç, İsviçre'nin yeni minare yapımına yasak getirilip getirilmemesi konusunda referandum düzenlemesine tepki gösterdi.

AB adalet ve içişleri bakanları toplantısına katılan İsveç Göçmen Bakanı Tobias Billstrom, "İsviçre'nin referandumuna epey şaşırdım. Bence bu tür konuları referanduma götürmek biraz garip" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!