Ä°ranlı muhalif liderden tecavüz iddiası

Güncelleme Tarihi:

İranlı muhalif liderden tecavüz iddiası
OluÅŸturulma Tarihi: AÄŸustos 10, 2009 13:21

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yarışan reformcu adaylardan Mehdi Kerrubi, gözaltındaki bazı kişilere tecavüz edildiği iddiaları hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Haberin Devamı

Eski cumhurbaÅŸkanı ve Ulema Meclisi BaÅŸkanı Ali Ekber HaÅŸimi Rafsancani'ye bir mektup gönderen Kerrubi, üst düzey yetkililierin kendisini bu "yüz kızartıcı davranış" hakkında bilgilendirdiÄŸini belirtti.  Â

Kerrubi, gerek kadın gerekse erkek tutsakların tecavüze uğradığını, bazılarının ağır yaralı durumda olduklarını yazdı ve Rafsancani'nin iddialarla ilgili olarak dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e danışmasını talep etti.

Haziran ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini Mahmud Ahmedinejad'ın kazandığının açıklanmasının ardından reformcu kanadın destekçileri protesto gösterilerinde bulunmuş, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Halen 200 kişinin gözaltında olduğu sanılıyor.

KERRUBÄ° SORUÅžTURMA Ä°STEDÄ°

Mehdi Kerrubi, Ulema Meclisi Başkanı sıfatından ötürü Rafsancani'ye gönderdiği mektupta cinsel taciz iddiaları hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Haberin Devamı

Kerrubi, "Protestolar sonucunda gözaltına alınanlardan bazıları, kadınların gaddarca cinsel tacize maruz kaldığını iddia etti. Gözaltındaki genç erkekler de cinsel tacize uğradı. Bazıları şu anda depresyondan ve diğer fiziksel ve psikolojik sorunlardan muzdarip. Hatta evlerinden dışarı adım atamıyorlar." diye yazdı.

Kendisine bu iddiaları aktaran kişilerin "hassas mevkilerde" olduğunu belirten Kerrubi, "Eğer bu anlatılanlardan sadece bir teki bile doğruysa, bu İslam Cumhuriyeti için bir trajedi demektir. Bu, devrilen Şah da dahil olmak üzere eski birçok diktatörlüğü aklayacaktır." ifadelerini kullandı.

Perşembe günü, polis protestocuların çoğunun gönderildiği Kahrizak gözaltı merkezinde ciddi insan hakları ihlalleri olduğunu doğrulamıştı.

Kahrizak'ın müdürü görevden uzaklaştırılmış ve tutsakları dövdükleri belirtilen üç gardiyanıyla birlikte hapse gönderilmişti.

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney, "tutsakların haklarını koruyamadığı" gerekçesiyle Temmuz ayında bu merkezin kapatılması talimatı vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!