İranlı başmüzakereci: Batı'yla gizli bir anlaşma yaptık

Güncelleme Tarihi:

İranlı başmüzakereci: Batıyla gizli bir anlaşma yaptık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2014 09:23

İran ile P5+1 ülkeleri arasında hafta sonu üzerinde uzlaşılan ve İran'ın nükleer programının 20 Ocak'tan itibaren askıya alınmasını öngören anlaşmanın bir kısmının kamuoyuna açıklanmadığı iddia edildi.

Haberin Devamı

İran'ın başmüzakerecisi Abbas Arakçı'nın yarı resmi ISNA haber ajansına yaptığı açıklamaya göre, anlaşma metninde 30 sayfalık "gayrı resmi" bir kısım bulunuyor ve asıl önemli noktalar kamuoyuna açıklanmayan bu kısımda yer alıyor.

Arakçı, Farsça verdiği röportajda bu 30 sayfalık kısım için İngilizce "nonpaper" ifadesini kullandı. "Nonpaper" kamuoyuna açıklanması gerekmeyen yan anlaşmalar için kullanılan diplomatik bir tabir.

Habere göre söz konusu kısımda anlaşmanın yürürlüğünü denetlemek için bir ortak komisyon kurulması ve İran'ın önümüzdeki aylarda nükleer araştırma-geliştirmeyi nasıl sürdüreceğine dair detaylar yer alıyor. Arakçi'nin ifadelerine göre söz konusu ortak komisyon anlaşmazlık halinde hakemlik yetkisine sahip etkili bir kurum olacak. ABD'li yetkililer daha önceki açıklamalarında bu kurumu sadece bir tartışma platformu olarak nitelendirmişti.

Haberin Devamı

ABD REDDETTİ
Haberin ABD basınındaki yansımaları üzerine, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf bir açıklama yaparak herhangi bir gizli anlaşma olmadığını söyledi.

Harf, "Yürürlük süreciyle ilgili tüm belgeler bizim yaptığımız açıklamalarla aynı çizgidedir. Bunlar Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na sunulmuş teknik planlardır. Elimize daha fazla bilgi geçmesi halinde bunları Kongre'ye ve kamuoyuna sunacağız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!