İranlı ateiste BM - AB kriteri

Güncelleme Tarihi:

İranlı ateiste BM - AB kriteri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2009 00:00

Ateist Raelyen Hareketi’nin İran lideri Nigar Azizmuradi, Türkiye’den sığınma talebinde bulundu. İadeye BM sözleşmeleri ve AB normlarına göre karar verilecek. AB uygulamalarına göre Azizmuradi, idam cezası alması söz konusu olursa İran’a iade edilmeyecek.

Haberin Devamı

SAHTE pasaportla Türkiye’ye kaçan ateist Raelyen Hareketi’nin İran lideri Nigar Azizmuradi, yakalandıktan sonra hem Türk makamlarına hem de Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne sığınma talebinde bulundu. Azizmuradi’nin iade edilip edilmeyeceği BM sözleşmeleri ve AB normlarına göre belirlenecek.
Türkiye 1951’de BM’nin mültecilerin haklarını düzenleyen Mültecilerin Hukuki Sözleşmesi’ni coğrafi kısıtlama ile imzaladı. Sözleşmede yer alan özel maddeye göre, Türkiye sadece Avrupa ülkelerinden iltica etmek isteyen kişilere mülteci statüsünde daimi olarak izin veriyor. Diğer ülkelerden gelenler ise mültecilik başvurularının kabul edilmesi halinde BM’nin belirleyeceği üçüncü bir ülkeye gönderiliyor.
Öte yandan AB uygulamalarına göre Azizmuradi, idam cezasına mahkum olması söz konusu olursa İran’a iade edilmeyecek. AB’ye uyum yasaları çerçevesinde idam cezasını kaldıran Türkiye’nin, kendisine sığınan bir kişiyi bile bile ölüme göndermemesi gerekiyor. Eğer Azizmuradi, İran’a iade edilirse, Türkiye AB normlarını ihlal etmiş duruma düşecek. Şimdiye kadar ülkesinde idam cezasına çarptırılmış ve Türkiye’den sığınma talebinde bulunmuş kimseyi iade edilmedi.
İtiraz hakkı var
Türk yasalarına göre, Nigar Azizmuradi başvurusuna olumsuz yanıt alırsa, karara itiraz edebilecek. Başvurusu nihai ret edilip, ülkesine dönmesi durumunda ciddi zarara uğrama ihtimali bulunduğuna karar verilirse, ikincil koruma kapsamında ikametine izin verilebilecek. Nigar Azizmuradi nihai ret kararından sonra idari yargı yoluna da başvurabilir. Yasaya göre, yargı yoluna giderse hakkında karar verilene kadar Türkiye’de kalabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!