İran'ın nükleer programını Güvenlik Konseyi'ne taşıma çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İranın nükleer programını Güvenlik Konseyine taşıma çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 07:11

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunu, Güvenlik Konseyi'ne taşıması gerektiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Konseyin 5 daimi üyesi ile Almanya'nın da desteklediği açıklamada, UAEK'ya, İran nükleer programıyla ilgili kararını konseye taşıması için çağrı yapıldı.

Ortak açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin muhtemel yaptırımlara karar vermesi için, UAEK'nın İran'ın nükleer programıyla ilgili raporunu Mart ayında sunmasını bekleyeceği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve diğer ülkelerin dışişleri bakanları, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'ın evinde konuyu görüşmek üzere bir araya gelmişlerdi.

4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan bakanlar, UAEK'ya, konuyu Perşembe günü konseye taşıması çağrısı yaptı.

Açıklamada, “Bu hafta yapılacak olağanüstü toplantıda, UAEK, Güvenlik Konseyi'ne İran'a karşı atılacak adımlar konusundaki kararını sunmalıdır” denildi. Açıklamayı okuyan ABD'li üst düzey yetkili, bunun şimdiye kadarki ”en güçlü mesaj” olduğunu söyledi. Konuyla ilgili konuşan Fansız hükümeti sözcüsü ise Rusya ve Çin'in, İran'ı Güvenlik Konseyi'ne götürme konusunda “isteksiz” olduklarını, ancak konsey üyelerinin tek bir tavır koyması gerektiği konusunda ikna olduklarını belirtti.

İRAN: SEVK İÇİN YASAL GEREKÇE YOK

Haberin Devamı

İran’ın Nükleer Enerji Kurumu Başkanı Riza Agazade, İran dosyasının Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi için hiçbir yasal gerekçe bulunmadığını belirtti.

İran Öğrenci Haber Ajansı İSNA’ya konuşan Agazade, Uluslararsı Atom Enerji Ajansı’nın (UAEA) tüzüğü ve ona bağlı hukuki çerçevede, İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi için hiçbir gerekçe bulunmadığını belirterek, sorunun ancak müzakereler yoluyla çözülebileceğini söyledi.
Brüksel’de dün Avrupalı 3 ülke ile yapılan müzakereye değinen Agazade, iki tarafın bu görüşmede önerilerini sunduklarını, müzakere heyetlerinin bu önerileri ülke yetkililerine aktarmasının kararlaştırıldığını ifade etti. Agazade ayrıca, müzakere sonucunun UAEA’nın perşembe günü yapılacak toplantısında ortaya çıkacağını sözlerine ekledi.

'DİPLOMASİNİN SONU OLUR'

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’nın, İran’ın nükleer çalışmalarına ilişkin dosyayı BM Güvenlik Konseyi’ne sevk etme kararı aldığı yönündeki haberlere Tahran yönetimi sert tepki gösterdi.
Konuya ilişkin olarak İran Devlet Televizyonu ve İranlı gazetecilere konuşan İran Milli Güvenlik Konseyi Sekreteri Ali Laricani, "İran dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi, diplomasının sonudur ve bu olumlu bir gelişme değildir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Bir ülkenin bilimsel araştırmaları için Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesini ’rezalet’ olarak niteleyen Laricani, halen müzakereler çerçevesinde bir sonuca ulaşılabileceğine inandığını ve müzakere yolunun açık olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!