İran’ın batık gemisi bile yaptırım listesinde

Güncelleme Tarihi:

İran’ın batık gemisi bile yaptırım listesinde
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2018 23:03

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD’nin 5 Kasım’da İran’a karşı uygulamaya başladığı kapsamlı enerji, sigortacılık ve gemi ticareti yaptırımlarının batık bir gemi ve altı yıl önce kapanmış bir İran bankasını da kapsadığını söyledi.

Haberin Devamı

Twitter hesabından ABD yaptırımlarını hedef alan Zarif, Sanchi isimli İran tankerinin kaza yaptıktan sonra batışının televizyonlarda yayınlanmasına rağmen ABD tarafından yaptırım listesine alınmasını “Bu hamle, yaptırıma uğrayan İranlı kurumların sayısını artırmak için yapılan umutsuz bir psikolojik savaşın parçası” ifadesini kullandı.

‘Sanchi’, 6 Ocak’ta Çin karasularında Hong Kong bandıralı CF Crystal adlı yük gemisiyle çarpışmış ve gemideki 30 İranlı mürettebat hayatını kaybetmişti. Zarif’in açıklamaları üzerine Newsweek’e konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “İranlı liderler tarafından yapılan her açıklamaya cevap vermeyeceğiz” dedi. ABD’nin 5 Kasım’da yürürlüğe giren ikinci dalga yaptırımlarında 700 İranlı kişi ya da kurum hedef alınmıştı.

Haberin Devamı

MUAFİYETTE İLK SAYI

Reuters ajansı, ABD’nin 8 ülkeye tanıdığı yaptırım muafiyetlerine ilişkin detayların ortaya çıkmaya başladığını yazdı. Konuyu yakın iki kaynağın aktardığına göre, ABD’nin yaptırımlar konusunda geçici muafiyet tanıdığı Çin’e İran’dan 180 gün boyunca günlük sadece 360 bin varil ham petrol alması imkânı verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!