İran'dan Türkiye'nin teklifine yeşil ışık

Güncelleme Tarihi:

İrandan Türkiyenin teklifine yeşil ışık
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 17:08

İranlı üst düzey bir yetkili, Tahran’ın beklediği “garantilerin” verilmesi halinde zenginleştirilmiş uranyumunun Türkiye’de saklanması teklifini değerlendirebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İRAN 5+1 ÜLKELERİNİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI


Alman Der Spiegel dergisine konuşan İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki (UAEK) Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, ülkesinin 200 hastane için zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı.


Sultaniye, Tahran'ın kendisine karşılığında nükleer yakıt verileceğinin garantisi verilmesi halinde, zenginleştirilmiş uranyumunun Türkiye’de geçici olarak saklanmasına izin verebileceğini belirtti.   

 

Sultaniye'nin açıklamaları, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İran ziyareti ve 5 artı 1 ülkelerinin Tahran'ın nükleer programıyla ilgili Brüksel'de gerçekleştirdiği zirvenin ardından geldi.


UAEK ve Tahran arasında yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan anlaşma taslağında, İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği uranyumunun yüzde 75'ini depolamak için Rusya ve Fransa'ya göndermesi isteniyordu. Krizin çözümü için Ankara’nın da devreye girmesinin ardından, İran'ın zenginleştirilmiş uranyumunu Türkiye'de depolaması önerileri de gündeme gelmişti.

Haberin Devamı


Ancak İran, nükleer programı çerçevesinde zenginleştirdiği uranyumu yabancı bir ülkede depolamaya ilişkin önerileri reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!