İran'dan gövde gösterisi

Güncelleme Tarihi:

İrandan gövde gösterisi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2016 12:43

İran, her yıl yapılan askeri geçit töreninde, Rusya'dan aldığı S-300 hava savunma sitemini sergiledi.

Haberin Devamı

AFP'nin haberine göre; S-300 sistemi, İran tarafından 2007 yılında sipariş edilmiş; ancak Rusya, BM tarafından Tahran'ın nükleer programıyla ilgili çıkarılan tasarıdan üç yıl sonra satışı ertelemişti.

İran, BM'nin daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD ile Almanya'yla nükleer faaliyetleri konusunda anlaşmaya varmış; bu gelişmenin ardından İran'a yönelik yaptırımlar Ocak ayında kaldırılmıştı. Bu anlaşmayla da Rusya'nın S-300'leri İran'a teslim etmesinin önündeki engeller kalkmıştı.

İrandan gövde gösterisi


İran'ın yarı resmi haber ajansı ISNA'nın servis ettiği fotoğraflara göre; S-300 füze tüpleri ve radar ekipmanları, başkent Tahran'daki askeri geçiş töreni sırasında sergilendi.

Haberin Devamı

İran, nükleer tesislerine yönelik muhtemel bombalama ihtimalinin de aralarında bulunduğu birtakım saldırı olasılıkları nedeniyle S-300'lerin gerekli olduğunu savunuyor.

İsrail ve ABD ise Rusya'nın bu hamlesini Ortadoğu'da hâkimiyet kurma girişimi olarak değerlendiriyor.

İrandan gövde gösterisi


İran, geçen günlerde, S-300'lerin bir kısmını teslim aldığını açıklamıştı. Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, İran’a S-300 hava savunma sistemlerinin sevkıyatının bu yılın sonuna kadar tamamlanacağını söylemişti.










Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!