İran'dan bir geri adım daha

Güncelleme Tarihi:

İrandan bir geri adım daha
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 13:24

İran’ın öğrenci haber ajansı ISNA, uluslararası kamuoyundan gelen tepkiler sonucunda Sakine Muhammed Aştiyani’nin asılarak idam edilmesi yönünde verilen kararın da askıya alındığını bildirdi. Ajans, haberini bir milletvekilinin açıklamalarına dayandırdı.

Haberin Devamı

Aştiyani’ye zina yaptığı gerekçesiyle verilen recm cezası, uluslararası alanda gelen yoğun tepkiler üzerine geçtiğimiz yıl İran tarafından askıya alınmıştı. Kocasının öldürülmesine suç ortaklığı yapmakla da suçlanan Aştiyani’nin asılarak idam edilmesini öngören ceza ise geçerliliğini koruyordu.

 

Ancak ISNA’nın haberine göre, İran Parlamentosu İnsan Hakları Komitesi Başkanı Zöhre Elahian, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff’e yazdığı mektupta, Aştiyani’nin çocuklarının talebi üzerine asılarak idam cezasının da askıya alındığını söyledi.

 

Elahian mektubunda, “Recm cezasıyla ilgili kesin karar henüz alınmamış olsa da asılarak idam cezası çocuklarının af talepleri üzerine askıya alındı” dedi.

Haberin Devamı

 

Elahian, 2006'dan beri cezaevinde olan Aştiyani’nin 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını da belirtti.

 

Brezilya eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva Temmuz ayında iki çocuk annesi Aştiyani’ye sığınma hakkı teklif etmiş, karşılığında İran’dan “Lula insani ve hassas bir karakter ancak bütün gerçekleri bilmiyor” yanıtını almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!