İran'da iki film yönetmeni tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

İranda iki film yönetmeni tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2009 10:03

İran'da seçim sonuçlarını protesto gösterileri sırasında ölenlerin 40. günü için bugün düzenlenen anma törenlerinde iki ünlü film yönetmeninin tutuklandığı bildirildi.

Protestolar sırasında öldürülen Neda Ağa Sultani'nin Tahran'ın güneyindeki Beheşti Zehra mezarlığında bulunan mezarı başında düzenlenen anma töreninde, mezara karanfil koymak isteyen ünlü yönetmen Cafer Penahi ile belgesel yönetmeni Mehnaz Muhammedi, polis tarafından tutuklandı.

Reformcu cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi'nin mezara yaklaşmasını engelleyen ve geri çeviren polis ve Besicler, daha sonra diğer reformcu cumhurbaşkanı adayı Mehdi Kerrubi'nin bir konuşma yapmaya çalışması üzerine, anma töreni için toplanan binlerce kişiye cop ve göz yaşartıcı bombalarla müdahale etti.

Anma töreni için toplananlar, "Neda Yaşıyor, Ahmedinejad Ölü" diye sloganlar atarken, törene katılanlara saldıran Besiclerden bazılarının "Velayeti Fakih Düşmanlarına Ölüm" diye slogan attığı bildirildi.

Çatışmalardan sonra da binlerce kişinin mezarlığa gittiği kaydedildi.

Mir Hüseyin Musevi ve Kerrubi'nin Tahran'ın merkezindeki Büyük Musalla'da ölenlerin 40. günü için anma töreni düzenlemek için başvurduğu İçişleri Bakanlığı ise toplanma izni vermedi.

Buna rağmen Arjantin Meydanı yakınlarındaki Musalla'da da binlerce kişinin toplandığı bildirildi. Bir görgü tanığı, Musalla dışında en az iki bin kişi ve yüzlerce polisin toplandığını söyledi.

Büyük Ayetullah Montazeri, 40. gün gösterileri öncesinde dün yaptığı açıklamada, "Şah rejimi hoşnutsuzluk dalgasına terörü, baskısı, sansürü, işkencesi, zorla itirafları ve yalan propagandasıyla direnebildi mi ki?" diye sordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!