İran'da aşırı dinciler mahkemede

Güncelleme Tarihi:

İranda aşırı dinciler mahkemede
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

İran'da, aralarında cumhurbaşkanının da bulunduğu üst düzey yetkililere suikast planlayan Mehdeviyet grubu üyeleri dün mahkemeye çıktı.

Tahran Devrim Mahkemesi 20. Şubesi'nde yargılanan grup üyeleri, eski Tahran Adliye Başkanı Hüccetülislam Ali Razini'ye suikast düzenlemek ve bir kişiyi öldürmek, ordu ve Besic depolarından silah çalmak, Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin de aralarında bulunduğu üst düzey yetkililere suikast düzenlemekle suçlanıyor.

Dünyevi yöneticilerin "12. İmam Mehdi'nin gelişini geciktirdiği" inancına sahip olan ve Mehdi'nin gelişini geciktiren siyasetçilerin öldürülmesini caiz gören grubun 1998'de kurulduğu belirtiliyor. Grubun üyelerinin çoğunu aşırı dinci Besic (gönüllü milis) üyeleri oluşturuyor.

Haberin Devamı

NECEFADABİ, SERİ CİNAYETLER DAVASINDA AKLANDI

İran'ın eski istihbarat bakanı Hüccetülislam Gurbanali Dorri Necefabadi'nin, seri cinayetler davasında hakkında açılan soruşturma sonucu suçsuz olduğunun anlaşıldığı bildirildi.

İran Silahlı Kuvvetler Yargı Kurumu Başkanı Hüccetülislam Muhammed Niyazi, İRNA'ya yaptığı açıklamada, 1998'de bir grup İstihbarat Bakanlığı elamanının 5 muhalif siyasetçi ve yazarı öldürdüğü dönemde bakanlık yapan Necefabadi'nin, olayla ilgili soruşturma açıldığında, "askeri mahkemeye birkaç kez ifade vermek için çağrılan ilk kişi olduğunu" söyledi.

Askeri Mahkeme'nin birkaç toplantı yaptığını ve Necefadabi ile yakalanan sanıklar arasında yüzleştirmeler yaptığını belirten Niyazi, soruşturma sonucunda Necefadabi'nin suçsuz bulunduğunu ve hakkındaki dosyanın kapandığını açıkladı.

Niyazi, olayla ilgili olarak Askeri Mahkeme'nin 5. No'lu şubesi tarafından 18 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasının 23 Aralık'ta yapılacağını ve duruşmanın açık ya da kapalı olacağına yargıcın karar vereceğini söyledi.

ÇETE OPERASYONUNDA 20 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İran'ın Horasan eyaletinde Afgan çetelerine karşı sürdürülen operasyonlarda 20 çete mensubu öldürülürken, 19 rehine kurtarıldı.

İRNA'nın eyalet yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, son 2 günde Devrim Muhafızları tarafından yapılan operasyonlarda 20 çete mensubu öldürülürken, çeteler tarafından kaçırılan bölge halkından 12 kişi de kurtarıldı. Devrim Muhafızlarının operasyon yaptığı bölge açıklanmazken, operasyonların hala devam ettiği bildirildi.

Eyaletin Torbet-i Haydariye bölgesindeki operasyonlarda ise 7 rehine kurtarıldı. Ancak çetelerin 2 rehineyi öldürdüğü belirtildi.

Haberin Devamı

İran, Afganistan sınırındaki Horasan eyaletinde Afgan çeteler ve uyuşturucu kaçakçılarının yarattığı güvensizlik ortamını ortadan kaldırmak için son aylarda büyük operasyonlar düzenliyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!