'İran'a askeri bir saldırı çözüm değil'

Güncelleme Tarihi:

İrana askeri bir saldırı çözüm değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2008 15:24

Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in, İran'ın nükleer güç sahibi olmasını önlemek için askeri bir çözüme hazırlandığını, ancak bunun bir çözüm olmayacağını söyledi.

İsrail ve Filistin'e resmi ziyarette bulunan ve dün Filistinli yetkililerle görüşen Kouchner, İsrail'in Haaretz gazetesine verdiği söyleşide,
Ortadoğu'da son birkaç aydır yaşanan gelişmelerden memnun olduğunu dile getirdi. Filistin Yönetimi'nin Batı Şeria'daki kentlerinden Cenin'i dün ziyaret eden Kouchner, duyduklarının kendisini mutlu ettiğini belirtirken, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmeleri, Lübnan'daki siyasi düzenlemeleri ve Gazze'de Hamas ile varılan ateşkesi de bunlara örnek gösterdi.

Sadece iki konunun kendisini endişeye sevk ettiğini belirten Fransız bakan, bunlardan birini İran konusu, diğerini de Annapolis barış sürecinin geleceği olarak açıkladı. Kouchner, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine askeri saldırı için hazırlandığını bildiğini dile getirirken, diplomasi için daha fazla zaman talebinde bulundu.

"Atom bombasına sahip bir İran hiçbir şekilde kabul edilemez" diyen Kouchner, "Ancak bu nasıl önlenebilir? Daima konuşarak, konuşarak, konuşarak. Diyalog önerisinde bulunarak, yatırımlar ve yaptırımlar yoluyla... Peki, alternatif önce bombalamak olabilir mi? Sanmıyorum" dedi.

Fransa'nın yıllardır İran ile diyalog kurmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığının belirtilmesi üzerine Kouchner, "Nicolas Sarkozy'nin başkanlığa seçilmesinden bu yana biz de aynı stratejiyi uyguluyoruz; yaptırımlar ama mutlaka da diyalog. Ancak haklısınız kiminle diyalog? Buna çalıştık, İranlılarla konuştuk ve daha pek çok kimse konuştu, yine de elle tutulur bir sonuç çıkmadı. Son görüşme Amerikalılarla Cenevre'de oldu" diye konuştu.

Kouchner, İsrail'de bazılarının askeri bir çözüme veya bir çözüm olmasa da bir saldırıya hazırlandıklarını söyleyen Fransız bakan, "Bilemem, bu benim çözüm fikirlerimle uyuşmuyor" değerlendirmesini yaptı.

Kouchner, Suriye'nin de ancak İsrail saldırdıktan sonra görüşmelere başladığı ifade edilerek, İsrail'in İran'a saldırmasının iki taraf arasında diyalog için daha uygun bir ortam oluşturup oluşturmayacağının sorulması üzerine şöyle konuştu:

"Aynı şey değil. Söz konusu olan (Suriye'deki gibi) çok küçük bir yerin, bir fabrikanın vb. bombalanması değil. Hazırlanmanız gerekecek olan, çok kapsamlı ve büyük bir harekat. Savaş hiçbir zaman bir çözüm değildir ama zaman zaman kullanıldığı olmuştur. O zaman açık konuşayım; daha bıçak kemiğe dayanmış değil. Bazı müttefikler edinmek, Ahmedinejad'ı tecrit etmek, İran halkına modernleşmesi için yardım etmek amacıyla çalışmaya başlamamız gerekiyor."

"İran halkına bir alternatif sunmayı başaramıyoruz" diyen Fransa Dışişleri Bakanı, "İranlılar buna inanıyorlar, çünkü hepsi milliyetçi. Çünkü ülkeleri büyük bir ülke. Çünkü hiçbir şeyin (diyalogla) çözümlenemediği bir bölgede yaşıyorlar. Bizim buna bir çözüm bulup onlarla konuşmaya başlamamız lazım. Ama kimle konuşacağız" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!