İran: Uranyum anlaşmasına bağlıyız

Güncelleme Tarihi:

İran: Uranyum anlaşmasına bağlıyız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2010 00:00

İran, ABD öncülüğünde kabul edilen yeni yaptırım karar taslağının uranyum takası anlaşmasını olumsuz etkilemeyeceğini ve anlaşmaya bağlı kalacağını bildirdi.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Türkiye ve Brezilya ile imzalanan uranyum takası anlaşmasına bağlı olduklarını söyledi. İran’ın güven verici adım attığını ve sorunun çözümünü istediğini belirten Burucerdi, şöyle konuştu:

“ABD’nin alelacele hareket ederek yeni yaptırım kararı aldırtmak istemesi akıl ve mantıkla bağdaşmıyor. 5 artı 1 ülkeleri, kendileri olmadan başka ülkelerin girişimiyle, uluslararası bir sorunun halledilmek istenmesinden rahatsızlık duyuyor. Bu ülkelerden dünya siyasi arenasındaki itibarlarını korumalarını istiyorum. ABD’nin yaptırım kararına ilişkin girişimlerinin, İran’ın mantıklı kararı üzerinde hiç etkisi olmayacak. İran, taahhütlerine ve anlaşmaya bağlıdır” dedi.

UAEK’ya mektup gidiyor

Burucerdi, anlaşmaya ilişkin mektubun yarın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na (UAEK) sunulacağını belirtti ve “ABD’nin aleyhteki propagandaları İran’ın kararını etkilemeyecek” diye konuştu.

Erdoğan’dan 26 ülkeye takas mektubu

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, İran’ın nükleer programıyla ilgili 26 ülke liderine mektup gönderdi.
Başbakan Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi daimi ve geçici üyeleri, P5 1 ülkeleri, Türkiye’ye komşu ülkeler ile bölge ülkelerine gönderilen mektupta, Türkiye, Brezilya ve İran arasında yapılan anlaşma hakkında bilgi verdi. Başbakan Erdoğan’ın mektubunda, “Türkiye’nin nükleer silahlara ilkesel olarak k diplomasi ve müzakere masasının halen en etkili yol olduğunu vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!