İran ’Tokamak’ yapmış

Güncelleme Tarihi:

İran ’Tokamak’ yapmış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2006 00:00

İran’ın, nükleer programı tüm dünyada yoğun tartışmalara neden olurken, Tahran yönetimi, nükleer enerjisini hiçbir ülkenin beceremediği şekilde kontrol altına aldığını, kapalı manyetik alan içerisinde yeryüzünde Güneş’i yaratabilecek kapasiteye eriştiğini iddia etti.

TAHRAN yönetimi, nükleer enerjisini hiçbir ülkenin beceremediği biçimde kontrol altına aldığını açıkladı. İran’daki kaynaklara dayanan Rus İTAR-TASS ajansının haberine göre, Tahran İslam Üniversitesi görevlileri "Dünyanın en gelişmiş, süper devletlerin bile 20 yıl sonra ulaşabileceği atom teknolojisine sahip olduk. Tokamak olarak bilinen manyetik alan içerisinde kontrollü termonükleer sentezini istikrarlı biçimde çalışır hale getirdik. Yeryüzünde güneşi yaratabilecek kapasiteye eriştik" dediler.

İran’ın "Bizim Tokamak dünyada çalışan ilk istikrarlı reaktör" açıklaması, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu veya başka yabancı gözlemciler tarafından tespit edilmediği için, sadece bir iddia olarak kalıyor.

ABD KORKTU

Nükleer alandaki gelişmelerin açıklanmasının yanı sıra, İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hüseyin Firuzabadi de, ellerinde, düşmanlarının dahi bilmediği, bilseler de inanamayacakları silahlar olduğunu, bu silahların bir kısmını son deniz tatbikatında denediklerini öne sürdü.

İran’ın, kendisine askeri bir saldırı yapılmaya cesaret edilemeyecek kadar güçlü olduğunu iddia eden Firuzabadi, "Batılılar bu tatbikatta, kendi güçlerinin üzerinde güç olduğunu gördüler" dedi.

Amerikalı yetkililerin tatbikattan önce, İran’a askeri bir saldırının gündemde olduğunu dile getirdiklerini, ancak tatbikattan sonra 180 derece dönüş yaparak böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söylediklerini savunan Firuzabadi, "Biz, sertlikten yana değiliz. Ama Amerika’ya, eğer iddialıysanız biz de varız mesajını verdik" diye konuştu.

GERİ ADIM ATMAYIZ

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, ülkenin nükleer enerji programı hakkında halka, birkaç gün içinde iyi haberler vereceklerini bildirdi. Meşhed’de halka seslenen Ahmedinecad, "Bizim milletimiz Allah’ın yardımıyla Saddam’ın şerrinden kurtuldu ve 8 yıllık savaş döneminde bütün büyük güçlere karşı direniş gösterdi. Milletimiz, Allah için çalışıldığında Allah’ın mutlaka yardım edeceği gerçeğini ispatladı. Birkaç gün içinde nükleer alanda İran halkına iyi haberlerimiz olacak" dedi.

Tokamak nedir?

İLK
atom bombası 2. Dünya Savaşı sırasında kullanıldıktan sonra, ABD ve SSCB’de atom araştırmaları yoğunlaştı. 1950 yılında, iki Rus fizikçi Igor Tamm ile Andrey Saharov, yüksek ısı ortamında geçen nükleer reaksiyonları, kontrol edilebilir manyetik alan içerisine hapsetme teorisini ortaya attı.

6 yıl kağıt üzerinde kalan teori, 1956 yılında hayata geçirildi. Rusya’daki Kurçatov Atom Araştırmaları Enstitüsü’nde yoğun çalışmalar sonunda, 1968 yılında ilk Tokamak, deneysel amaçlı olarak kısa süreli çalıştırılabildi. Reaktörün çalışma prensibi çok basit. Üstelik aşırı radyasyon saçan uranyum da kullanmıyor. Tokamak prensibiyle çalışan elektrik santrali, doğalgaz yakıtlı santralden 10 milyon kat, uranyumlu santralden ise 100 misli daha verimli olacak. Üstelik Tokamak santrale yakıt olarak günde 6 bin ton su dışında 2 kilo lityum gerekli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!