İran: Saldıranlar karşılığını alır

Güncelleme Tarihi:

İran: Saldıranlar karşılığını alır
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2006 00:00

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, "ABD’ye ölüm bütün milletlerin sloganıdır" dedi. Dışişleri Bakanı Muttaki ise Batı’ya "Geri adım atın" diye seslendi.

İRAN Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, Batı’ya gözdağı vererek, "Bizden uzak durun, aksi takdirde aynı şekilde yanıt alırsınız" diye konuştu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da, Buşehr’de halka hitaben "Amerika’ya ölüm, bütün dünya milletlerinin sloganıdır" dedi.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Muttaki, Batı’dan gelecek bir harekete aynı sertlikte misillemede bulunacaklarını belirterek, ABD ya da İsrail’den gelecek yanlış bir hareketin ciddi sonuçları olabileceği uyarısında da bulundu ve ABD’yi, sürekli kriz üretmeye çalışmakla suçladı.

Muttaki, İran’ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne sevk edilmesi halinde BM’nin İran’daki nükleer tesislere yönelik ani kontrollerine son verebileceklerini ifade etti.

UAEK: İRAN TEHDİT DEĞİL

Muttaki, "Siyonistlerin böylesine tehlikeli bir maceraya atılmayacağını düşünüyor ve İran’ın buna yanıtının ne denli sert olabileceğini iyi bildiklerine inanıyoruz. Saldırırlarsa pişman olurlar" diye konuştu.

Reuters’in sorularını yanıtlayan Bush ise, ihtiyaç olursa, muhtemel bir İran saldırısına karşı İsrail’i savunacaklarını söyledi.

Dün yaptığı toplantıdan sonra İran ile ilgili görüşünü açıklayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Muhammed el Baradey, "İran nükleer açıdan şimdilik tehdit oluşturmuyor" dedi.

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, İran’ın nükleer alandaki araştırma-geliştirme faaliyetlerine tekrar başlama kararının uluslararası toplumda yarattığı endişeyi Türkiye’nin de paylaştığını söyledi. Tan, "Sorunun diplomasi yoluyla çözümlenmesini savunuyoruz. İran’ın nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla faydalanma hakkını kabul ediyoruz. Ancak İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’yla (UAEK) tam ve şeffaf bir işbirliğine gitmesi ve AB üçlüsüyle müzakerelere tekrar başlaması gerektiğini göz ardı etmemekteyiz. Bu yöndeki mesajlarımızı İranlı yetkililere uygun vesilelerle iletmekteyiz" dedi.

Bu arada Ankara’yı ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, "Türkiye’nin İranlılara bazı mesajları iletmesi bizim için önemli. İran’a bir yandan sert bir mesaj vermek gerekiyor, bu doğru. Ancak onlarla diyalog kapısını da hiçbir zaman kapatmamak gerek" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!