İran: Ortadoğu sorunu silahlarla çözülmez

Güncelleme Tarihi:

İran: Ortadoğu sorunu silahlarla çözülmez
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2008 00:00

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Orta Doğu'daki sorunların temelinde dış güçlerin müdahalesinin olduğunu belirtti.

Ahmedinejad, “Modern Dünyada Din” konulu konferansa katılmak için Tahran'da bulunan eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski Avrupa Komisyonu Başkanı Romano Prodi ve eski Norveç Başbakanı Kjell Magne Bondevik ile görüşmesinde, Orta Doğu ve Filistin sorunu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Çatışmalar, savaşlar ve katliamlarla Orta Doğu'daki mevcut sorunlar halledilemez” diyen Ahmedinejad, bölgeye sorunların yabancı güçlerce getirildiği ifade etti.

İran Cumhurbaşkanı, “Yabancı güçler, ait oldukları yere gitmeden Orta Doğu'ya barış, huzur ve güvenlik gelmeyecek” ifadesini kullandı.
Ahmedinejad, Filistin sorunuyla ilgili olarak da “Filistin halkının kendi kaderini kendisinin belirlemesine izin verilmeli. Bu durumda sorun temelden çözülmüş olur” diye konuştu.

Annan da konuşmasında, ülkeler arasındaki diyalog ve işbirliğinin istikrar ve güvenliğin sağlanmasındaki önemine değindi.
Prodi ise doğu-batı halklarının el ele vermesiyle çatışmalara neden olan aşırıcılığın önünün alınabileceğini ve böylece barışın dünyaya hakim olmasına katkı sağlanabileceğini söyledi.

Aynı zamanda Oslo Barış ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı olan Bondevik de konuşmasında, sorunların asıl kaynağından halledilmesi gerektiğini, askeri yöntemlerle kalıcı çözümler elde edilemediğinin görüldüğünü ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!