İran: Nükleer yola devam

Güncelleme Tarihi:

İran: Nükleer yola devam
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2006 00:00

Tahran, nükleer faaliyetlerini durdurması için teklif edilen pakete resmi yanıtını bugün vereceğini açıkladı. Ancak dini lider Hamaney dün, "İran kararını verdi, nükleer program sürecek" dedi. Ayrıca ağır su tesisinin yapımına başlanacağı ilan edildi.

İRAN nükleer silah üretiminde kullanılabilen uranyum zenginleştirme faaliyetini askıya alması için, BM tarafından iki ay önce sunulan öneri paketine yanıtını bugün verecek. BM Güvenlik Konseyi’nin uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için verdiği sürenin dolmasına 24 saatten az bir süre kala İran yönetimi Nükleer faaliyetler konusundaki kararlılığını bir kez daha ve bir çok yetkilinin ağzından yineledi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin nükleer programda kendi yoluna devam edeceğini bildirdi. Hamaney, "İran kararını verdi ve nükleer programını sürdürmeyi kararlaştırdı" dedi. Büyük güçlerin Müslümanlar arasına fitne sokma peşinde olduklarını ifade eden Hamaney, "Bu konuda bütün Müslümanların uyanık olması gerekiyor" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki de, sunulan öneriler pakedinin incelemesinin tamamladığını açıklayarak, "İşbirliğine ve müzakereye dayalı, İran’ın nükleer enerji edinme hakkına saygılı bir şekilde soruna kapsamlı bir çözüm bulunmasını umuyoruz" diye konuştu.

BM’nin öneriler paketinde, İran’ın nükleer programdan vazgeçmesi karşılığında sivil nükleer enerji konusunda destek ve sınırlı miktarda uranyum zenginleştirmeye izin verilmesi gibi teşvikler bulunuyor.

AĞIR SU TESİSİ KURUYOR

Öte yandan Tahran yönetimi nükleer faaliyetleri durdurmak yerine çalışmalarına hızla devam ediyor. Ülkenin yarı resmi haber ajansı Fars, İranlı uzmanların ağır su üretme tesisi inşaatına başlayacağını açıkladı. Başkent Tahran’ın 250 kilometre güneyinde yapımı devam eden Arak nükleer santralinin 2009 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!