İran, Irak değil

Güncelleme Tarihi:

İran, Irak değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2005 02:08

Önceki gün Brüksel’de ABD’nin İran’a müdahale edeceği yolundaki iddiaları ‘komik’ diye niteleyen ABD Başkanı George W.Bush, dün de Almanya’da ‘İran, Irak değil. Diplomatik girişimler yeni başladı. Molları nükleer heveslerinden vazgeçirmeye çalışacağız’ dedi.

NATO ve AB zirvelerine katıldığı Brüksel’den dün Almanya’nın Mainz kentine geçen ABD Başkanı George W.Bush, İran konusunda Avrupa ile ortak çalışma mesajı verdi.

Mainz Sarayı’nda Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ile yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Bush, ‘İran, Irak değil. Diplomatik çabalara yeni başladı, dostlarımıza bu konuda başı çektikleri için teşekkür etmek istiyorum. Molları nükleer heveslerinden vazgeçmek zorunda olduklarına ikna etmek için onlarla çalışacağız’ dedi.

DİPLOMASİ YENİ BAŞLIYOR

İran’ın dünyanın tek bir ses tonuyla konuştuğunu duymasının önemli olduğunu belirten Bush, ‘Dün (önceki gün) tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledim. Bu bizim pozisyonumuzun bir parçasıdır. Ancak diplomasinin daha yeni başladığını da hatırlatmak istiyorum’ dedi. Bush, Suriye’den de Lübnan’daki askerini ve ‘casuslarını’ çekmesini istedi.

Irak savaşı yüzünden araları açılan Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve ABD Başkanı Bush, bundan böyle ortak noktaları ön plana çıkarma ve kamuoyu önünde ‘dalaşmama’ kararı aldılar.

Almanya Başbakanı Schröder, Bush’la görüşmesinden önce yaptığı konuşmasında, ‘Sizin ziyaretiniz, ABD ile Almanya arasındaki dostluğun ve güvenli işbirliğinin bir işaretidir. 1989 yılının Mayıs ayında babanız da Mainz’deydi. Berlin duvarlarının yıkılmasından birkaç ay önce birleşmiş ve özgür bir Avrupa’dan yana olduklarını söylemişti. 1989 yılındaki bu tarihi değişimden 15 yıl sonra bu hedefe ulaştığımız rahatlıkla söyleyebiliriz. Almanya özgürlük içinde birleşti. ABD’nin katkısı olmadan bu mümkün olmazdı’ dedi.

BUSH DÜŞMANLIĞI

Mainz kentinde toplanan 7 bin kadar gösterici, Bush’un gelişini protesto etti. Sıkı bir güvenlik kordonuna alınan göstericiler, Bush’un gelişi nedeniyle trafiğe kapatılan yollarda, ‘1 Numaralı Terörist’ ve ‘Hoşgelmedin Bush’ gibi pankartlar taşıyarak yürüdüler. Ren Nehri’deki bazı balıkçı teknelerinde de, sahil güvenliğe rağmen Bush karşıtı dev pankartlar açıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!