İran devreye girsin

Güncelleme Tarihi:

İran devreye girsin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 00:00

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov, İranlı meslektaşı Mutteki ile görüştükten sonra, AGİT Minsk Grubu’nun yanı sıra Karabağ ihtilafının çözümünde İran’ın devreye girmesinin önemini vurguladı. Mutteki de, “Elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

AZERBAYCAN, Ermenistan ile arasındaki Dağlık Karabağ sorununda bölgenin önemli bir ülkesi olarak, İran’ın da devreye girmesini istedi. Tahran’a önceki gün resmi ziyaret gerçekleştiren Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov, İranlı meslektaşı Menuçehr Mutteki ile görüştü. Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında iki bakan, AGİT Minsk Grubu’nun yanı sıra Karabağ ihtilafının çözümünde İran’ın da arabuluculuk rolü üstlenebileceğini ima etti.

Mutteki, “İran, Dağlık Karabağ sorununun çözümü için, gerekli yardımları yapmaya hazırdır” şeklinde konuştu. Mutteki’nin bu sözlerine, Memmedyarov, “İran, bölgenin istikrarlı bir ülkesidir. Dağlık Karabağ sorunu konusunda diyaloğun sağlanabilmesi için, istikrar büyük önem taşımaktadır” karşılığını verdi.

İran çaba harcayacak

Karabağ’ın Bakü yönetimi tarafından Tahran’daki temaslarının ana gündem maddesini oluşturduğunu gizlemeyen Memmedyarov şöyle devam etti:

“İkili ve bölgesel birçok konu gündeme geldi. Ancak bizim açımızdan en önemli konu elbette Karabağ meselesi oldu. Komşu ve kardeş ülke İran, her fırsatta uluslararası platformlarda Karabağ konusunda yaptığı açıklamalarla Azerbaycan’ın haklı davasının arkasında durmuştur. İran’ın ileride de bölgemizde barışın sağlanması için büyük çaba harcayacağını biliyoruz.”

Sevindiren öneri

Mutteki, Azerbaycan Dışişleri Bakanı tarafından Tahran’a getirilen “Karabağ sorununda siz de devreye girin” önerisini memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı. Mutteki, “İran, Karabağ sorununun barışçıl yoldan çözüme kavuşturulması için ihtilaflı taraflar arasında olumlu rol oynamaya taliptir. Elimizden geleni yapmaya hazırız” ifadesini kullandı.

Bakü-ABD arasında para sürtüşmesi

Azeri yönetimi, ‘Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’ne para yardımı yapma kararı alan ABD’ye ateş püskürüyor.
ABD Kongresi, 8 Aralık’ta 2010 bütçesini geçirirken, Ermenistan’a 41 milyon dolar, Karabağ’a da 8 milyon dolar mali yardım yapılmasını onaylamış oldu. ABD bu yardımı, “Karabağ’daki program ve faaliyetlere destek” diye açıkladı. Açıklamayı yapan ABD’nin Bakü Elçiliği sözcüsü, bu yardımın, ABD’nin Karabağ hükümetini tanıyacağı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Tatmin olmayan Azeri yönetimi, bu açıklamaya derhal tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Elhan Polukhov, “ABD, Ermeni işgali yüzünden evinden, barkından, toprağından olan insanlara da yardım etmelidir” diyerek tepkisini dile getirdi. Azerbaycan parlamentosu da, Karabağ’a yardıma hazırlanan ABD’yi protesto kararı aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!