İran’da isyan geliyorum dedi

Güncelleme Tarihi:

İran’da isyan geliyorum dedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İran'daki öğrenci olaylarına Batı basını geniş yer ayırırken, Alman medyası, bu konuda spekülasyonlar yapmak için erken olduğunu savundu.

İran televizyonu ilk kez Tahran'daki gösterilerle ilgili olaylar sırasında çekilen yanan otobüsleri, tahrip edilen bina ve otomobilleri gösteren görüntüleri yayınladı. Batı basının yorumu şöyle:

Die Presse (Avusturya)

Hatemi, SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov'a benziyor. O da sistemi içeriden yenilemeye kalktı. Amacı, devletin İslami temellerini sarsmak değildi. Hatemi'nin başlattığı çağın durdurulması artık imkánsız uzun vadede Gorbaçov gibi o da kendi başlattığı harekette bir kenara itilmeye mahkûm.

Corriera Della Sera (İtalya)

İran'da yaşananlar 1968'deki Prag gösterilerine benziyor. Çekoslovak öğrenciler de o tarihte can çekişen bir sisteme, sevilmeyen kurumlara ve modası geçmiş bir dünya görüşüne çıplak elleriyle karşı koyuyordu. Şimdi sorun Hatemi'nin İslami sisteme yeni bir İslami çehre kazandırıp- kazandıramayacağı.

Süddeutche Zeitung (Almanya)

Beklentilerin aksine İran olayları dönüm noktası olmayabilir. Doğu'da zaman Batı'dan farklı biçimde akıyor. Burada, sabır daha kuvvetlidir. Başarısız politikaların vadesinin dolması bazen 10 yıllar alır. Tabii bu gösteriler doğru dürüşt işi ve maaşı olmayan milyonlarca İranlı'nın duygularına tercüman olmaya başlarsa o zaman tablo değişir.

The Independent

İran'daki gelişmeler aslında önceden belliydi. Hatemi'nin 2 yıl önce büyük oy farkıyla seçimi kazanması, gazetelerin kapatılması, Tahran belediye başkanının tutuklanması, Hatemi'nin sivil toplum ve korkusuz bir ülke çağrılarına eski meclisin sürekli muhalefet etmesi bugünlere işaret ediyordu. Humeyni'nin rejiminin temelleri sağlam değildi. İran'da hem seçimle işbaşına gelen cumhurbaşkanı hem de ruhani lider bulunması İran'ın ulus devlet olarak varlık göstermesini engelledi. Cumhurbaşkanı Hatemi, medeni hukuku, şeriat önüne geçirmeye çalıştığında teokratik rejimle çatıştı. Ruhani lider Ayetullah Hamaney hükümet, seçilmiş lider Hatemi ise muhalefet yerine geçti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!