İran atomun tetiğini yapıyor

Güncelleme Tarihi:

İran atomun tetiğini yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2009 00:00

Irak’ın kitle imha silahları olduğu iddiasının asılsız çıktığı bizzat işgalin emrini veren ABD eski Başkanı George W. Bush ve başmüttefiki Tony Blair tarafından itiraf edilirken şimdi de İran ile ilgili “kanıtlar” ortaya çıkmaya başladı. İngiliz Times gazetesi dünkü sayısında, İran’ın bir nükleer bomba yapmaya hazırlandığını kanıtlayan yüzlerce sayfalık gizli bir belgeye ulaştığını iddia etti. Konuya ilişkin haberi manşetinden duyuran gazete, “İran’ın en hassas nükleer projesiyle ilgili ele geçirdiği bu belgelerin” nükleer bombayı ateşleyecek bileşenle ilgili dört yıllık bir deneye ait olduğunu öne sürdü.

Dış istihbarat örgütlerine göre, belgelerin 2007 yılı başlarına ait olduğunu belirten gazete, İran’ın bu dokümanda anlatılan deneyin sivil amaçlı olduğunu ileri sürebileceğini, ancak uzmanlara göre bu teknolojinin sivil alanda kullanılmadığını kaydetti. Times’ın ayrıntılarını aktardığı belgelerin Batılı istihbarat örgütleri ve Atom Enerjisi Kurumu’nun da bilgisi dahilinde olduğu bildirildi.

“İsrail’in saldırı için 6 ayı var”

Times’ın bir başka haberinde de “İsrail’in İran’a saldırıp saldırmayacağına birkaç ay içinde karar vermek zorunda olduğu” yorumunda bulundu. Gazeteye göre İsrailli uzmanlar, İran’ın nükleer silah programının altı ay içinde, artık vurulması imkansız bir düzeye gelebileceğini tahmen ediyor. İran’a karşı güçlü bir uluslararası ittifak olması ise İsrail’in kendisini daha güvenli hissetmesine yol açarken, İran’a yönelik olası bir saldırıyı da erteletiyor.

Blair’e “dalkavukluk” suçlaması

İngiltere Adalet Bakanlığı’nın eski adli tahkikatlar dairesi başkanı savcı Ken Macdonald, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’in “Saddam’ın kitle imha silahı olmadığı kanıtlansa bile işgal için bir bahane bulurduk” şeklindeki açıklamasını, ABD’ye yönelik “dalkavukluk” olarak niteledi.

İran dağcıları nükleer programa koz yapacak

İRAN, nükleer programı nedeniyle Batı ile ilişkilerinin gerildiği bir dönemde elindeki 3 Amerikalı dağcı kartını masaya sürdü. İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, geçen temmuz ayında Kuzey Irak’ta yaptıkları dağ yürüyüşü sırasında yasa dışı yollardan İran sınırını geçmekle suçlanan üç Amerikalı dağcının yargılanacağını açıkladı. Mutteki, “Şüpheli hedefler için yasadışı olarak İran topraklarına giren ABD vatandaşlarının sorgusu devam ediyor” dedi. Shane Bauer (üst resimde solda) (27), Sarah Shourd (31) ve Josh Fattal’ın (alt resimde solda) (27) adlı Amerikalıların “casusluk suçundan” yargılanacakları açıklanmıştı.

İngiliz iddiası

İngiltere, eski başbakan Tony Blair’in, “Kitle imha silahına dair kanıt olmasa da Saddam’ı devirmek için saldırırdık” sözlerini tartışırken bu kez İran’la ilgili gizli bir belge gündeme düştü.

Atom bombasının tetiği nedir?

Uranyum-235 izotopundan hazırlanmış bir atom bombasının patlatılması kontrolsüz nükleer reaksiyon sonucu oluşan enerjinin bir anda açığa çıkması anlamına geliyor. Bu nedenle bombanın belirli bir düzende tetiklenmesi gerekiyor.

Atom bombasını patlatabilmek için “nötron hızlandırıcısı” diye adlandırılan bir düzeneğe ihtiyaç duyuluyor. Nötron hızlandırıcısı da “uranyum deuterid” maddesiyle harekete geçiyor.

İşte Times’ın yayınladığı belgeler, “uranyum deuterid”in kullanımını tarif ediyor. Uranyum deuterid Pakistan’ın atom bombasında kullanılan bir materyal. Gazeteye göre, İran’ın da planı oradan kopyaladığı sanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!