İran-ABD maçı: 'Kadınlar izlerse kan dökülür' tehdidi

Güncelleme Tarihi:

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2015 13:22

İran ve ABD erkek voleybol takımlarının bugün ve Pazar günü Tahran'da yapacakları Voleybol Dünya Ligi maçları öncesi, karşılaşmalardan çok kadın izleyicilerin maça alıp alınmayacağı tartışmaları öne çıktı. Sertlik yanlısı kesimler kadınların bugünkü maça girmesi halinde "kan döküleceği" tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi

Uluslararası Voleybol Federasyonu geçtiğimiz günlerde İran'dan maça kadın izleyicilerin de girebileceğine dair teminat aldıklarını söylemişti.

10 gün kadar önce de Kadın İşlerinden sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şahindokht Molaverdi çoğunluğu oyuncu yakınlarından oluşacak 500 kadının salona alınacağını söylemişti.

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi

Kadınların salona girebileceği açıklaması geçen haftaki Cuma namazında protesto edildi.

Molaverdi ayrıca zamanla kadınların voleybol, basketbol ve hentbol maçlarını izlemelerine izin verileceğini ama futbol, yüzme ve güreş müsabakalarında yasağın süreceğini belirtmişti. Ama sonra sertlik yanlısı kesimler kadınların bugünkü maça girmesi halinde "kan döküleceği" tehdidinde bulundu.

Haberin Devamı

Ümmet Hizbullah diye bilinen gönüllü milis grubu internette yayılan ve Tahran sokaklarında dağıtılan bildiride kadınların maçlara gitmesini "fahişeliğe" benzetti, ruhani lider Ayetullah Ali Hamaney'in fetvalarına aykırı olduğunu savundu.

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi

Birçok üst düzey din adamı ve yetkili de Molaverdi'nin açıklamalarını kınadı.

NEDEN?
Ayetullah Muhammed Ali Alavi Gorgani "İslam Devrimi'ni kadınların spor müsabakalarını izleme hakkı için yapmadık" dedi.

İçişleri Bakanı Adbdülrıza Rahmani Fazli de kadınların maçlara girişini yasaklayan kurallarda hiçbir değişiklik olmadığını söyledi.

BBC Farsça'ya bilgi veren kadın taraftarlar da bugün ve Pazar günkü maçlara bilet alamadıklarını söyledi.

Gözlemciler yine de seçilmiş birkaç kadının sessizce bugünkü maça alınabileceğini, diğer kadınların da salonun önünde eylem yapabileceğini söylüyor. Kadınların spor karşılaşmalarına seyirci olarak girmelerini yasaklayan kurallar 1979 devriminden bu yana yürürlükte.

Haberin Devamı

Gerekçeyse kadınları erkek taraftarların zararlı davranışlarından korumak.

Geçen yıl İngiliz vatandaşlığı da olan Gonca Gavami, İran ile İtalya arasındaki erkek voleybol maçına alınmadığı için bugünkü maçın oynanacağı Azadi Spor Kompleksi'nin önünde gösteri yapmıştı.

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi

Tutuklanan Gavami beş ay hapis yattı.

Uluslararası Voleybol Federasyonu da İran'ın kadın izleyicilere yasağı sürdürdüğü müddetçe uluslararası şampiyonalara ev sahipliği yapamayacağını duyurmuştu.

İran-ABD maçı: Kadınlar izlerse kan dökülür tehdidi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!