İran’a karşı füze kalkanı

Güncelleme Tarihi:

İran’a karşı füze kalkanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2006 00:00

Tüm baskılara rağmen nükleer silah programını sürdüren İran’a karşı, Türkiye de harekete geçti. Hükümet ve Genelkurmay, "Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi" kurulması amacıyla düğmeye basıyor. Seçenekler arasında ABD yapımı Patriot, ABD-İsrail ortak yapımı Arrow-2 ve Rus yapımı S-300 füzeleri var.

TÜRKİYE, İran’ın nükleer başlık taşıyan füze yapmasına olanak sağlayabilecek nükleer programından vazgeçmemesi üzerine, kendi güvenliği için atağa kalkıyor.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den oluşan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nin 17 Şubat’ta yapacağı toplantıda, Türkiye’nin "yüksek irtifa hava savunma sistemi"ne sahip olması ele alınacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, son bölgesel gelişmeleri de dikkate alarak yaptığı değerlendirmeler sonucu Türkiye’nin bu sisteme sahip olması gerektiği görüşünü bildirdi.

Hava Kuvvetleri, bu sistem için Birinci Körfez Savaşı’nda da Türkiye’ye yerleştirilen ABD yapımı "Patriot", ABD-İsrail ortak yapımı "Arrow-2" ile Rus yapımı "S-300" füzelerini önerdi.

KREDİYLE ALINACAK

Alımın kredili olması için Hazine Müsteşarlığı’na onay konusunda gereken yazı gönderildi. Hazine’den 17 Şubat’a kadar onay çıktığı takdirde, İcra Komitesi, yüksek irtifa hava savunma sistemi için gerekli ihalenin açılması kararını vermesi bekleniyor. Resmi yazışmalarda söz konusu sisteme İran’ın Batı ile gerginliğe yol açan nükleer faaliyetleri nedeniyle ihtiyaç duyulduğu belirtilmedi. Ancak, kulislerde ihtiyacın İran’ın nükleer programından vazgeçmemesi üzerine gündeme gelmesine dikkat çekiliyor. 

Düşman füzeleri havada vuracak

HAVA Kuvvetleri’nin önerdiği her üç sistem de, balistik füzelere karşı savunma amaçlı işleve sahip. Bu sistemler, uzun menzilli "düşman füzelerini" havada minimum 50 kilometre yükseklikte imha edebiliyor. Sistemler sahip oldukları radarlar sayesinde 300 kilometre ötedeki rampa hareketliliğini tespit edebiliyor, ayrıca havadan uçakla taarruza karşı da devreye giriyor. 17 Şubat’taki toplantıda hava savunma sisteminin yanısıra, aralarında değişik elektronik savaş sistemlerinin de bulunduğu 10’a yakın daha projenin ele alınması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!