İran, 5 artı 1 ülkelerini hayal kırıklığına uğrattı

Güncelleme Tarihi:

İran, 5 artı 1 ülkelerini hayal kırıklığına uğrattı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 11:54

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleri, nükleer programı konusunda anlaşmaya yanaşmayan İran’ın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını açıkladı.

Haberin Devamı

İRAN HAVA SAVUNMA TATBİKATI YAPACAK

 

İran'a uygulanabilecek yaptırımlardan bahsedilmeyen ortak açıklamada, 5 artı 1 ülkelerinin anlaşma taslağında “ulaşılan anlayışların takip edilmemesinden ötürü hayal kırıklığına uğradıkları” belirtildi.   

 

Brüksel’de gerçekleşen zirve sonrası yapılan açıklamada, nükleer programı konusunda kendisine önerilen teklifleri reddeden Tahran yönetiminden bu tutumunu yeniden gözden geçirmesi istendi.

 

Altılı devletler, “İran’ı bu anlaşmanın önerdiği fırsatı tekrar değerlendirmeye ve bizimle ciddi bir şekilde diyaloga girmeye teşvik ediyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Tahran arasında yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan anlaşma taslağında, İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği uranyumunun yüzde 75'ini depolamak için Rusya ve Fransa'ya göndermesi isteniyordu. Krizin çözümü için Ankara’nın da devreye girmesinin ardından, İran'ın nükleer yakıtını Türkiye'de depolaması önerileri de gündeme gelmişti.

 

Ancak İran, nükleer programı çerçevesinde zenginleştirdiği uranyumu yabancı bir ülkede depolamaya ilişkin önerileri reddetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!