Irak'taki Türkmenler tehlikede

Güncelleme Tarihi:

Iraktaki Türkmenler tehlikede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2007 10:39

ABD siyasetinin önemli isimlerinden Cumhuriyetçi senatör John McCain, Irak'ta işlevini yerine getiren bir hükümetin bulunmaması durumunda Türkmenlerin ve bazı diğer azınlıkların büyük risk altına gireceğini söyledi.

American Enterprise Institute adlı muhafazakar düşünce kuruluşunda düzenlenen Irak paneline katılan McCain'den Irak'taki azınlıkların durumunu yorumlaması istendi. Senatör McCain, işlevini yerine getiren bir hükümetin görev başında olması durumunda azınlıkların, istikrarlı bir ortamda diğer vatandaşlar gibi korunacağını belirtti.
McCain, "Ancak bu olmazsa açıktır ki, Türkmenler ve Irak'taki birçok azınlık, büyük risk altına girer. Mesele, bizim bildiğimiz gibi sadece Şiilere karşı Sünniler meselesi değil. Bir ölçüde mesele, aşırılık yanlılarının gözünde, etnik temizlik" dedi.

Senatör McCain, Irak'ta ve özellikle Bağdat'ta güvenliğin artırılması için bu ülkeye daha fazla Amerikan askeri gönderilmesi gerektiğini vurguladı. McCain, "Çok sayıda asker, uzun süreli gönderilmeli" diye konuştu.

"KERKÜK'TE HALEN HAKEMLİK YAPANLAR TARAFSIZ DEĞİL"

McCain'e, Kerkük referandumu konusunda görüşü soruldu. Başta Mesud Barzani olmak üzere Kürt liderlerle her görüştüğünde bu konunun konuşulduğunu anlatan McCain, Kerkük konusunda halen büyük görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi.

McCain, "Biz, bu meselenin oldukça adilane çözümü için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bu, çok, çok zor olacak, çünkü birbiriyle çatışan hak iddiaları, halen pek tarafsız olmayan hakemler tarafından karara bağlanmaya çalışılıyor" dedi.

"REFERANDUMUN BİRAZ ERTELENMESİNİ TERCİH EDERİM"

Bölgedeki bütün gelişmelere tamamen hakim olmadığını kabul eden McCain, buna karşılık, "Bana kalsa (referandumun) belki biraz ertelenmesini tercih ederim. Çünkü merkezi hükümet ne kadar güçlenirse adalet o kadar güçlü şekilde yerini bulabilir" diye konuştu.

2008 başkanlık seçimi için adaylığını resmen henüz açıklamayan, ancak bu konuda resmi olmayan çalışmalarını başlatan McCain, Cumhuriyetçi Parti içinde başkanlık yarısının en iddialı isimleri arasında görülüyor.
Aynı toplantıda konuşan Demokrat eğilimli bağımsız senatör Joe Lieberman ise aynı soruya cevaben, Kerkük konusunun şimdilik Iraklılara bırakılması gerektiğini söyledi.

Iraklı Kürtler, 2005'te kabul edilen anayasa uyarınca Kerkük'ün geleceğini belirleyecek referandumun bu yıl yapılmasını istiyor. Türkiye, Türkmenler ve Sünni Araplar ise Kerkük'e Kürt göçünün sürdüğü ve bu yolla kentin nüfus yapısının değiştirildiği bir ortamda yapılacak bir referandumun adil olmayacağını ve yoğun çatışmalara yol açabileceğini belirterek referandumun ertelenmesini savunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!