Irak’ta Sadr hareketi önde

Güncelleme Tarihi:

Irak’ta Sadr hareketi önde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 00:53

Irak’ta geçen cumartesi yapılan genel seçimlerde Şii dini lider Mukteda el Sadr’ın ittifakı öne geçti.

Haberin Devamı

İngiliz BBC’nin haberine göre oyların yarısından fazlasının sayıldığını açıklayan Irak Seçim Komisyonu, Tahran destekli Şii milis lideri Hadi el Amiri’nin bloğunun da yarışı ikinci götürdüğünü belirtti. Başbakan Haydar el İbadi’nin ise üçüncü sırada olduğu kaydedildi. Güvenlik ve seçim komisyonu kaynakları daha önce İbadi’nin seçimi önde götürdüğünü belirtmişti. Seçime katılım oranı ise yüzde 44.52’de kaldı. 

İBADİ FAVORİYDİ
Seçimden önce Başbakan İbadi yarışın favorisi olarak görülüyordu. Sadr, hükümetin yolsuzluklarla mücadele etmesi için iki yıl önce protesto eylemleri yapan komünistler ve diğer bağımsız laik siyasi partilerle bir ittifak kurmuştu. Seçim Komisyonu’nun açıklamasının ardından binlerce Sadr taraftarı sokaklarda kutlamalar yaptı. İngiliz Reuters ajansı, Mukteda el Sadr’ın seçime katılmamasından ötürü başbakan olmayacağını, ancak zaferi halinde başbakan olacak kişiyi atayacak konumda olacağını yazdı.

Haberin Devamı

HÜKÜMET NASIL KURULACAK
- Irak anayasasına göre hükümetin kurulması 90 günlük bir sürece yayılıyor. Bunun için önce yüksek seçim komisyonunun resmi sonuçları yayınlaması beklenecek.

- Cumhurbaşkanı Fuad Masum, 15 gün içinde parlamentoyu ilk oturumunu yapmaya davet edecek. Bu oturumda meclis başkanı ve iki vekili seçilecek. İlk oturumun ardından 30 gün içinde yeni devlet başkanı da parlamento tarafından seçilecek.

- Yeni cumhurbaşkanı 15 gün içinde parlamentoda en fazla vekile sahip partiye hükümeti kurma görevi verecek.

- Başbakan adayının bir kabine oluşturması ve parlamentodan onay alması için önünde 30 günü bulunacak.

- Kabinenin belirlenmesinin ardından parlamento hem hükümet programını hem de tek tek bakanları oylayacak. Bakanların göreve başlayabilmesi için parlamentodaki vekillerin çoğunluğunun desteğini alması gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!