Iraklıları taşeron işkenceciler sorgulamış

Güncelleme Tarihi:

Iraklıları taşeron işkenceciler sorgulamış
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 00:00

Irak’taki Ebu Garib cezaevinde 10 ay süreyle tutuklu kaldığını belirten bir Iraklı, Amerikalı taşeron işkenceciler tarafından sorgulandığını ve Amerikan ordusu için çalışan iki ABD şirketine Los Angeles’te dava açtığını söyledi.

İstanbul’da Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Emad el Janabi adlı 43 yaşındaki Iraklı, Amerikan şirketleri CACI International Inc. ile L-3 Communications Holdings Inc. çalışanları hakkında Federal Mahkeme’de dava açtığını belirtti. Açılan davada, "Koca Steve" lakaplı CACI çalışanı Steven Stefanowicz, sorgu yapanlara işkence taktikleri vererek yönlendirmekle suçlanıyor.

2003 yılında hiçbir neden yokken evini Amerikan askerlerinin bastığını, ailesinin dövüldükten sonra tutuklandığını ve Ebu Garib’e kapatıldığını belirten El Janabi, şunları söyledi:

"Orada çok işkence gördüm. Ebu Garib’e gider gitmez soyunmamı istediler. Kafama kukuleta geçirip, ellerimi ayaklarımı zincirlediler. Beni yumrukladılar, duvara çarptılar. Ranzaya astılar ve ellerim kelepçeli olduğu halde çırılçıplak hücreye kapattılar. Açtığım dava, bana ve diğer tutuklulara yapılanları aydınlatacak. Allah’ın izniyle hak yerini bulacak ve suçlular cezalarını çekecek."

2004 yılında serbest bırakıldığını belirten El Janabi, niye tutuklandığını hiç öğrenememiş.

L-3 KURTULDU

Philadelphia’lı avukat Susan Burke Los Angeles’te eskiden Titan diye bilinen L-3 ve CACI’ye dava açıldığını, federal yargıcın L-3 davasını reddettiğini, ancak 257 Iraklı tutukluyla ilgili olarak CACI davasının yürümekte olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!